© Tommy Maes

Buur De Most stapt naar vrederechter

Wijnand de Bruijn uit Balen daagt het Agentschap Natuur en Bos (ANB) voor de vrederechter. Hij eist dat ANB de waterlopen in de Most ruimt, zodat zijn grond niet onder water komt te staan.

mto

Enkele maanden geleden deed Wijnand de Bruijn in deze krant zijn beklag over de natuurherstelwerkzaamheden die ANB in het natuurgebied De Most doet. Volgens hem veroorzaken de ingrepen wateroverlast op zijn eigendom. “In het voorjaar en de zomer trekt het water weg, vooral door het droge weer”, vertelt De Bruijn.

“Maar nu het weer vaker begint te regenen, steekt de wateroverlast de kop op. Zo staat het waterpeil opnieuw 40 tot 50 centimeter hoger dan normaal.”

Tonnen zand aangevoerd

Vorig jaar kwamen de akkers en bossen op het domein van De Bruijn onder water te staan. “Op sommige plaatsen was de grond zo drassig dat de wortels van een groot aantal bomen gewoon wegrotten en de bomen daardoor omvielen. Daarnaast moest ik zelf tonnen zand laten aanvoeren zodat ik zelf nog bij de gronden kon geraken. Dat het ANB zijn eigen grondgebied omvormt tot moeras, is hun zaak. Maar het kan toch niet dat mijn landgoed mee naar de knoppen wordt geholpen?”

De buurtbewoner wil dat de waterlopen die door de Most lopen, worden geruimd. “Vorig jaar ben ik al naar de vrederechter gestapt”, zegt hij. “In een tussenvonnis gaf de rechtbank me gelijk. Het ruimen gebeurde in beperkte mate, maar toch kon het water nog niet goed doorstromen, met wateroverlast als gevolg. En nu doet dat probleem zich weer voor.”

Daarom stapt De Bruijn opnieuw naar de vrederechter. De uitspraak valt over enkele weken.