Sprinter Olav Kooij opent zijn teller in de Giro nadat Tadej Pogacar alsnog een derde massaspurt forceert voor zijn collega Molano

Olav Kooij (22) heeft zijn allereerste ritzege in zijn allereerste grote ronde beet. De Nederlander was in Napels net iets sneller dan paarse trui Jonathan Milan. De pineut van de dag was de solerende Jhonatan Narvaéz die in extremis nog overrompeld werd door de snelste mannen van deze Giro.

Hugo Coorevits

Roze trui: Tadej Pocar (Slo)

Paarse trui: Jonathan Milan (Ita)

Blauwe trui: Tadej Pogacar (Slo)

Witte trui: Cian Uijtdebroeks

Hoe kwam de zege tot stand?

In de derde massaspurt van deze Giro. In Lucca werd het net geen massaspurt, in Napels werd het net wél een massaspurt. Uiteindelijk was de etappe dik twintig meter te lang. Dat kwam door de ongelooflijk zware inspanning van Tadej Pogacar. Dat deed de leider in functie van Juan Sebastian Molano die in de havenstad derde werd. Maar zo pakte Jhonatan Narvaéz wel naast zijn tweede Giro-ritzege in negen dagen tijd.

Het werd uiteindelijk Olav Kooij die op het juiste moment uit de slipstream kwam van Jonathan Milan. Zaterdag verloor de Nederlandse debutant in een grote ronde Laporte als lead out, maar in de vorm van de ‘Reus van Buja’ had hij de perfecte lead out. Voor Kooij was het zijn vijfde zege van het seizoen, zijn vierde dit jaar op Worldtourniveau. Kooij had voor zichzelf uitgemaakt dat hij pas op de eerste rustdag zou beslissen of hij mee zou spelen in het spel om de puntentrui. Door zijn ritzege staat hij nu op 59 punten van Jhonatan Milan. Het paars is ook nog haalbaar.

De grote verliezer van de eerste week is Kaden Groves, met voorsprong de best klimmende spurter, maar de Australiër werd nog maar één keer tweede, achter Milan in Andora.

Het werd in het achterland van Napels een uitermate meeslepende finale met alweer Julian Alaphilippe in een hoofdrol.

De tweevoudige ex- wereldkampioen kreeg zijn 21-jarige landgenoot Ewen Costiou (Arkéa-B&B) voorin mee. Maximaal pakten ze een halve minuut voorsprong tegen het jagende peloton. Hoe Andrea Pietrobon en Ken Vermaerke zich ook weerden, ze kregen de twee vluchters niet, maar die tegenaanvallers waren wel een rode lap voor het peloton dat te allen prijze een derde massaspurt wou. Ze werden op 14 km van de finish ook terug opgeslokt.

Julian Alaphilippe schudde Costiou op de laatste knik (9,4 km) van zich af en speelde alles of niets. Het werd al voor de derde keer deze Giro niets, want op die laatste helling vloog Jhontan Narvaéz over de Fransman heen in een helse finale waarin o.a. Martin Marcellusi weggleed over de gladde straten van Napels. Jan Tratnik organiseerde mee de achtervolging op de ontketende Zuid-Amerikaan. Inderdaad, de ploegmaat van Olav Kooij die mee het mirakel van Napels forceerde. Al hadden ze toch wel de hulp nodig van de deus ex machina, Tadej Pogacar, die een lead out deed zoals je ze niet wekelijks ziet.

Wat gebeurde er vooraf?

Het werd op deze zomerse zondag een enorm saaie aanloop naar die bochtige en heveulachtige laatste veertig kilometer. We kregen vanaf de start een koppelaanval met Andrea Pietrobon, de onverwachte derde van Lucca, en Mirco Maestri. Het peloton liet de twee van Polti-Kometa betijen, maar Alpecin-Deceuninck ging al snel in controle-modus. Op 150 km van het einde was de voorsprong 3’35”. In het peloton waren er dan wat schijnmanoeuvres, maar telkens zat een storende schakel van Kaden Groves’ ploeg op het wiel. Op 100 km van de streep was de voorsprong nog 1’33”. Pietrobon hield er alvast de leiding in het Fuga-klassement aan over. Dat is een nevenklassement voor de renner die de meeste kilometers voorop rijdt. Op 75 km was de voorgift 1’41”, met andere woorden: het koppel van de ploeg van Ivan Basso werd doorlopend in het vizier gehouden. Op 38,3 km lagen de twee nog één minuut voorop. De finale begon goed op 26,8 km toen Julian Alaphilippe op de puist van Baia in de aanval trok. Hij zat in een wip bij de twee vluchters, samen met Nicola Conci, Ken Vermaerke, Lewis Askey en Ewen Costiou. Maar Lidl-Trek begon de jacht met maar liefst zeven man. Ook al reden de zeven vluchters vol rond.

Wat deden de favorieten?

Geraint Thomas viel op een kleine zestig kilometer van de streep na een rotonde samen met Maximilian Schachmann en werd opgewacht door twee ploegmaten. Op 52 km van de streep zat de Welshman opnieuw voorin.

Wat deden de Belgen?

Cian Uijtdebroeks vierde uitgebreid mee het dagsucces van Visma-Lease a Bike en gaat als vijfde van de stand de rustdag in Pompei in.

Jenthe Biermans (Arkéa-B&B) was in de Italiaanse havenstand de eerste Belg op een zestiende plaats, al was dat nu niet bepaald zijn favoriete aankomst volgens zijn sprintkwaliteiten.

Jimmy Janssens was opnieuw de controleur van Alpecin-Deceuninck en zette zich al snel aan de leiding van het peloton om de twee Italianen geen megavoorsprong te laten nemen. Hij nam al het achtervolgingswerk op de twee koplopers van Polti-Kometa voor zijn rekening. Murw gereden liep hij als laatste binnen, zestien minuten na Kooij in het laatste groepje.

Tim Merlier (Soudal – Quick-Step) had nog veel last van de lies na zijn val van vrijdag in de tijdrit. De laatste veertig kilometer liet hij het lopen, samen met o.a. Fabio Jakobsen.

Toch won de Wortegem-Petegemnaar achter de twee aanvallers de eerste tussenspurt in Mondragone (km 132,3) vóór Milan, Kooij en Groves. Hij sprokkelde zes punten voor de maglia ciclamino die stevig rond de schouders van Jonathan Milan hangt. In de Intergiro verloor Merlier dan opnieuw van Groves terwijl Milan noch Kooij meesprintten. Merlier zakte door de dagwinst van Kooij wel naar vierde plaats in de strijd om de maglia ciclamino. Hij heeft nu een achterstand van 74 punten op Jonathan Milan die zeer comfortabel in het paars zit.

Fabio Van Den Bossche reed zich volledig leeg om de achterstand op de Franse tandem Alaphilippe-Costiou tot de orde te roepen. Dat deed ook Timo Kielich, die andere debutant van Alpecin-Deceuninck.

Jasper Stuyven was samen met Edward Theuns en Simone Consonni de man die alles probeerde te regelen voor paarse trui Jonathan Milan, maar het werd helaas al zijn zesde tweede plaats die hij in de Giro verzamelde. Vier vorig jaar en nu al alweer twee keer.

Verder nog iets dat je moet weten?

* Alexey Lutsenko was in Avezzano al de veertiende renner die de Giro voor bekeken hield. De Kazachse kopman van Astana Qazaqstan was al enkele dagen ziek en startte niet meer.

* Roel van Sintmaartensdijk reed tijdens de lange defilé al lek, waardoor de rit pas startte een kleine drie kilometer voorbij de aangeduide officiële start. De etappe was dus 211,2 km ipv 214 km.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag:

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer