Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

Nieuws
Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. ‘Mazelen is geen onschuldige ziekte’, schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.
anp
dinsdag 23 april 2024 om 18:02
Afbeelding
beeld anp

Mazelen is vooral gevaarlijk voor jonge kinderen. De weerstand verslechtert en in ernstige gevallen kunnen kinderen een longontsteking krijgen. Op lange termijn kan een mazelenbesmetting leiden tot SSPE, een dodelijke vorm van hersenontsteking. ‘We zien ook problemen met andere infectieziekten die door vaccinatie voorkomen kunnen worden. We kunnen onze kinderen daartegen beschermen’, aldus Dijkstra.

Het OMT wil dat de vaccinatie tegen mazelen toegankelijker wordt, om de vaccinatiegraad te verhogen. Die is de afgelopen jaren gedaald, waardoor mazelen zich gemakkelijker kunnen verspreiden. De minister heeft het RIVM daarop gevraagd om na te gaan of er binnen de huidige voorraad extra vaccinaties uitgedeeld kunnen worden, of dat er meer vaccinaties ingekocht kunnen worden.

De overheid wil ook dat kinderen de tweede prik tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) eerder krijgen. De leeftijd moet worden vervroegd van 9 naar 3 jaar. De eerste prik krijgen kinderen wanneer ze veertien maanden oud zijn.

Het OMT adviseert verder dat broertjes en zusjes van kinderen met mazelen niet naar het kinderdagverblijf mogen gaan tot het einde van de incubatietijd. Ook zouden groepen binnen een kinderdagverblijf bij een mazelenbesmetting zo veel mogelijk van elkaar gescheiden moeten worden. De minister gaat zorginstellingen op de hoogte stellen van deze adviezen.

In Nederland zijn de afgelopen weken zeker 64 besmettingen vastgesteld. De meeste gevallen zijn in Eindhoven en omstreken onder arbeidsmigranten uit Oost-Europa geconstateerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amsterdamse beurs sluit hoger af na banenrapport VS

De aandelenbeurs in Amsterdam heeft de handelsweek hoger afgesloten. Beleggers reageerden vrijdagmiddag opgelucht op een banenrapport uit de Verenigde Staten. Ze hopen dat de Federal Reserve de rente daarom eerder verlaagt.

Afbeelding

'Enorme fraude' accountant die cijfers Trump Media controleerde

Het boekhoudkantoor dat onder andere de cijfers van Donald Trumps socialemediabedrijf Trump Media controleert, wordt verdacht van 'grootschalige fraude'.

Afbeelding

Oekraïners en asielzoekers bij dodenherdenkingen

In meerdere plaatsen worden asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen betrokken bij de dodenherdenkingen zaterdag. Ze dragen gedichten voor, zingen liederen of leggen kransen.

Afbeelding

Israël geeft Hamas week voor wapenstilstand, anders aanval Rafah

Israël heeft Hamas een week de tijd gegeven om in te stemmen met zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren. Doet Hamas dit niet, dan beginnen de Israëli's hun al weken geleden aangekondigde grondoffensief in Rafah.

Afbeelding

Rijkswaterstaat: drukste vrijdagmiddagspits van dit jaar

Op de Nederlandse wegen staat ruim 450 kilometer file, meldt Rijkswaterstaat. Daarmee is het de drukste vrijdagmiddagspits tot nu toe van 2024. 'De fileteller maakt overuren', aldus de verkeersdienst.

Afbeelding

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie.