FNV volgt project horecabond met argusogen

Foto: ANP

FNV is uiterst kritisch op een samenwerking van een van haar vakbonden. FNV Horeca wil samen met de online-bemiddelaar Temper werken aan betere arbeidsvoorwaarden voor freelancers. Maar volgens de top van de vakbeweging bedienen juist dit soort bedrijven zich van schijnconstructies, waarbij zelfstandigen feitelijk in vast dienstverband werken.

Temper koppelt via zijn website zelfstandige werknemers aan zo’n 25.000 opdrachtgevers in de horeca. Volgens FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha is de onderneming daarmee een uitzendbureau, maar betaalt het platform niet de kosten die bij het werkgeverschap horen. ,,Ze willen niet de lasten van het werkgeverschap, maar wel de winsten.’’

FNV Horeca hoopt samen met het onlineplatform juist meer te kunnen doen voor freelancers. De bond onderzoekt op welke manier Temper horecaondernemers ertoe kan bewegen freelancers goede arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Daarnaast werken de twee partijen aan opleidingen, waarmee flexwerkers uiteindelijk kunnen doorstromen naar een vaste baan.

Het project gaat vooralsnog door, maar FNV blijft achterdochtig over de samenwerking. ,,Een verkenning zoals deze gaat pas wat opleveren als Temper en andere partijen laten zien dat ze goed werkgeverschap serieus nemen en bereid zijn daarvoor harde afspraken te maken met ons’’, aldus Boufangacha.