© Jan Van der Perre

Uitbater Flamingo Bar blijft enthousiast: “Dit wordt de plezantste zaak van de Groenplaats”

Het geplande openingsfeest van de Flamingo Bar, het nieuwe concept rond Tanja Dexters op de Antwerpse Groenplaats, kon vrijdag niet doorgaan omwille van een probleem met de drankvergunning. Maar het restaurantgedeelte ging zaterdag wel gewoon open, en de zaakvoerder is enthousiast. “We willen de Groenplaats opnieuw doen opbloeien”, zegt de 21-jarige Dawid Sopyla.

dvd

Er is ondertussen al heel wat inkt gevloeid over de Flamingo Bar, de nieuwe brasserie met Tanja Dexters als gastvrouw. Over het pand, over de ‘zakenpartner’ van Tanja Dexters, over de drankvergunning die door een vergetelheid niet tijdig werd afgeleverd. Maar Dawid Sopyla, de 21-jarige ondernemer die samen met een partner - een chef kok - de zaak zal uitbaten, heeft nog steeds heel veel zin én vertrouwen in het project. “Dit wordt dé plaats waar er ambiance te vinden zal zijn op de Groenplaats”, zegt hij.

Dawid deed in het verleden al heel wat ervaring op in de horeca en stapt nu samen met een partner in zijn eigen zaak. Hij huurde het pand van een brouwer en stak zijn spaarcenten in de renovatie van het interieur. Op twee weken tijd transformeerde hij de zaak tot een gezellige bar waar de vibe van de jaren twintig hangt. En ja, de aanvraag voor de drankvergunning kwam er een beetje laat, wetende dat de procedure tot zestig kalenderdagen in beslag kan nemen.

© Jan Van der Perre

“Ik had gewoon niet verwacht dat het zo lang zou duren”, zegt Dawid. “Toen we van de politie hoorden dat er problemen konden ontstaan als we controle zouden krijgen, hebben we meteen beslist: dan doen we beter niet open. Omdat we van goede wil zijn. We willen dit goed aanpakken, dus doen we het strikt volgens de regels. Ook al betalen we nu al de dure huishuur terwijl we geen cocktails mogen schenken. Dat nemen we erbij.”

Volgens de regels mag de zaak wel al wijn en bier serveren bij een maaltijd. Er mag alleen geen sterkedrank worden geschonken. En dus ging de Flamingo Bar zaterdagmiddag wél gewoon open. De bar richt zich op mensen die overdag iets willen komen eten, of ’s avonds voor het uitgaan een lekkere cocktail willen komen drinken. Dawid en zijn partner staan respectievelijk in de zaal en in de keuken. Tanja Dexters is de gastvrouw en de niet onbesproken horecaondernemer Atila Usul bedacht het concept.

© rr

Over Atila Ususl verschenen krantenartikels waarin gezegd wordt dat hij wordt gelinkt aan 22 faillissementen en enkele gerechtelijke onderzoeken. “Eerst en vooral: ik ben niet de zaakvoerder van de Flamingo Bar, ik heb enkel het concept bedacht”, reageert Usul daarop. “En ten tweede klopt het gewoon niet. Ik heb drie faillissementen gehad, geen 22. En wat die gerechtelijke onderzoeken betreft: die lopen nog. Ik ben niet veroordeeld. Er loopt inderdaad een zaak rond bedreigingen. Maar ik heb zelfs nooit de kans gekregen om mijn versie van de feiten weer te geven. Daarom is het proces tijdens de laatste zitting dan ook uitgesteld. Net als Dawid probeer ik hier een positief verhaal te creëren op de Groenplaats, maar al die negatieve berichten helpen daar niet echt bij.”

In afwachting van de drankvergunning zal de Flamingo Bar dagelijks van 13u tot 23u geopend zijn als brasserie en restaurant. Wanneer alle papierwerk in orde is, wordt het een ambiance-café met live muziek. “Dit wordt de plezantste zaak van heel de Groenplaats”, zegt Dawid Sopyla enthousiast.