Paus bezoekt voor eerste reis in maanden Venetiaanse gevangenis

Nieuws
Paus Franciscus heeft in Venetië een vrouwengevangenis bezocht. Dat was in het kader van de Biënnale van Venetië, de beroemde kunstmanifestatie. Het was voor de paus de eerste reis buiten Rome in maanden.
anp
zondag 28 april 2024 om 09:07
Afbeelding
beeld anp

Voor de biënnale richten landen iedere twee jaar hun eigen paviljoen in op verschillende plekken in de stad. De tentoonstelling van het Vaticaan is in de gevangenis. De werken zijn van negen moderne kunstenaars in samenwerking met gedetineerden.

‘De gevangenis is een harde werkelijkheid en problemen als overbevolking, het gebrek aan voorzieningen en benodigdheden en geweldsincidenten veroorzaken veel lijden. Maar het kan ook een plaats van morele en materiële wedergeboorte zijn’, zei de paus op een binnenplaats tegen gevangenen en gevangenismedewerkers. Volgens de kerkvorst mogen mensen niet vergeten dat iedereen fouten maakt en vergiffenis verdient.

Lange reis

De paus was met de helikopter naar de gevangenis gekomen. De 87-jarige kampt met gezondheidsproblemen en is slecht ter been. Zijn laatste reis was in september, naar Frankrijk.

Na de gevangenis doet hij nog een kerk aan en draagt hij een mis op in de beroemde Basiliek van San Marco. De komende drie maanden legt hij volgens planning vier reizen af binnen Italië, onder meer naar de G7-top in Bari. Het is de bedoeling dat hij in september een lange reis maakt buiten Europa, naar onder meer Indonesië.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook cultuursector komt in actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat heeft belangenorganisatie Kunsten '92 laten weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live.

Afbeelding

Fractie van onder meer PVV in EU-parlement loost Duitse AfD

De fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, heeft de Duitse AfD eruit gezet. De AfD-Europarlementariërs zijn niet langer welkom in de I&D-fractie na een reeks affaires over samenspannen met buitenlandse regimes en vergoelijkende opmerkingen over nazi's.

Afbeelding

Beloning van 50.000 euro voor gouden tip explosies Vlaardingen

Het Openbaar Ministerie looft een beloning uit van 50.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de opdrachtgever van een reeks explosies bij een loodgieter in Vlaardingen.

Afbeelding

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

Afbeelding

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland moet van Hugo de Jonge nog meer aanpassingen doen aan het woningbouwbeleid. De provincie kwam onlangs per brief tegemoet aan een aantal eisen van de demissionair minister van Volkshuisvesting, die al enkele maanden dreigt de regie over de woningbouw ov..

Afbeelding

Von der Leyen wil Europese belastingen ten bate van defensie

De Europese Unie moet nieuwe inkomstenbronnen aanboren zoals nieuwe Europese belastingen om meer geld te kunnen steken in de verdediging van de EU en van Oekraïne, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.