Topper op blindenbeurs: camerabril die krant voorleest en zegt wie voor je staat

Een bril die je de naam influistert van de vriend die voor je staat. Die je zegt hoeveel euro je in de hand hebt. Die de krant voorleest of de menukaart. Die bril is momenteel dé topper op Braille Tech, de hulpmiddelenbeurs voor blinden en slechtzienden. Het Vlaamse technologiebedrijf Ergra-Engelen hielp mee aan de ontwikkeling van deze camera-bril.

pom

“Als ik nu iets wil lezen, doe ik het met een vergrootglas. Ik houd het dan bij de tekst en kan dan woord per woord lezen. Het is niet echt lezen. Het is meer kruipen over de tekst”, zegt Koen. Koen is voor tachtig procent blind. Rechts ziet hij niets meer. Links heeft hij een beetje zicht. Koen zal de nieuwe camerabril testen.

(Lees verder onder de video)

Eerst het cameraatje erop bevestigen. Dan Het Nieuwsblad ter hand nemen. Het vergrootglas mag op zak blijven. Koen zet zijn rechtervinger aan het begin van het artikel dat hij wil lezen. Dat is voor het computertje in de camera het teken een foto van de blad te nemen, die foto zal het systeem lezen. Drie seconden later hoort Koen het artikel al voorgelezen in het oortje dat aan een van de benen van de bril is bevestigd.

De stem van Ellen

Koens gezicht trekt in een brede smile. “Waw! Dit is straf! Geen haperingen in het voorlezen, het tempo is ideaal en de stem zeer warm.”

Dirk De Rijcke van Ergra-Engelen (Schelle) vertelt dat ze bij de ontwikkeling van de camerabril daar hard hebben op aangedrongen, dat het een warme voorleesstem zou zijn. “Het systeem zelf is geproduceerd in Israël. Maar wij gaven wel constant input. Als specialisten optische hulpmiddelen weten we perfect wat slechtzienden willen. Onder andere een aangename voorleesstem. Dus hebben we Ellen, van wie we weten dat haar stem goed licht bij blinden, aanbevolen als stem van de voorleesbril.”

Personen herkennen

Maar dit is meer dan een voorleesbril. Deze bril kan je ook een vriend laten herkennen. Die moet dan eerst heel even voor de bril gaan staan. De camera scant zijn gezicht in en vraagt de slechtziende de naam van het gezicht te zeggen. Wanneer de camera de volgende keer het gezicht herkent, zegt hij de bijhorende naam in het oortje. “Ook dit is een formidabel hulpmiddel”, zegt slechtziende Koen. “Hoe vaak gebeurt het niet dat er vriend voor me staat, die ik niet herken. Gênant. Maar met deze bril is dat gedaan.”

Je kan de bril ook trainen om objecten te herkennen. Het peper- en zoutvat of andere ingrediënten voor de keuken. Ook nu weer: even voor de camera houden en de naam van het ding zeggen. De camera heeft zelf ook al wat in het geheugen zitten. Toont hem een eurobiljet en hij fluistert je de waarde ervan in je oortje in.

Braille-Liga enthousiast

Ook Veerle Sandermans, ergotherapeute en hulpmiddelendeskundige bij de Braille-Liga, heeft de bril al getest en is zeer enthousiast. “Echt revolutionair. Een slechtziende moet niet langer aan tafel gaan zitten voor een groot scherm, wanneer hij wil lezen. Hij kan het nu zoals iedereen in de zetel doen. En niemand zal zien dat daar een slechtziende zit de lezen.”

Ook goed: je moet geen computerexpert zijn om dit apparaat te bedienen. Gewoon even leren hoe je hoofd en je vinger te positioneren. Je bent ze zo mee weg. Veerle Sandermans noemt de bril discreet. “Zeker ook het oortje. Er bestaan al voorleesapparaten voor slechtzienden, maar dan moet heel de omgeving meeluisteren. Met de voorleesbril stoor je niemand.”

Prijs

De camerabril kost 3.150 euro,enkel voorlezen en 4.150 met gezichtsherkenning. Slechtzienden jonger dan 65 jaar kunnen een terugbetaling krijgen tot 2.000 euro.

Slechtzienden kunnen de voorleesbril komen testen op Braille Tech op 19, 20 en 21 oktober in de Braille-Liga aan de Engelandstraat in Brussel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen