klassieke muziek

2 besties, 22 duetten, 1 schoonheidsfoutje

© Andreas Orban

Er valt heel wat te zeggen voor dit soort platen, die niet de pretentie hebben om hip, voornaam of onontbeerlijk te zijn. Gewoon leuk is ook goed, bewijst deze amusante anthologie van damesduetten.

Katharina Konradi, Catriona Morison, Ammiel Bushakevitz

Echoes

Cavi

Duetten voor sopraan en mezzo hoor je niet vaak. Nochtans droegen heel wat grootmeesters bij tot dit zelden buiten de intimiteit van het salon gebezigde genre – denk aan kleppers van het Duitse Lied (Brahms, Schumann) en de Franse mélodie (Gounod, Fauré, Chausson). Katharina Konradi en Catriona Morison klutsten hun favo’s tot een pittoreske potpourri van sprookjesliederen, meezingers met Spaanse flair, pseudo-Italiaanse lyriek en Franse fin-de-sièclepoëzie.

De meest kitscherige tracks huppelen zonder veel originaliteit naar de dubbele maatstreep. Maar sommige songsmeden weten meer uit het medium te halen, bijvoorbeeld door de zangers afwisselend de bovenhand te geven, op verschillende snelheden te schakelen, of tot unisono te bundelen. Konradi en Morison zijn het gewend om samen te zingen, maar soms voelt de samenzang té comfortabel en mist de vertolking scherpte en engagement. Jammer ook dat de afsluitende ‘Tarantelle’ vocaal uit de bocht gaat – een schoonheidsfoutje dat achterwege kon blijven.  (sta)