© Tommy Maes

Noah-gasten genieten van dagje Olmense Zoo

Negenenvijftig gasten en begeleiders van de Noahs Geel, Laakdal, Herenthout, Vorselaar en Nijlen hebben dinsdag een bezoek gebracht aan de Olmense Zoo. Onder een stralende zon genoten ze van een dagje uit tussen de dieren.

Tommy Maes

Een Noah is een kleinschalige dagopvang die Familiehulp vzw organiseert voor senioren met een zorgbehoefte die nog min of meer zelfstandig wonen. “Noah staat voor Nabijheid, Ontmoeting, Aandacht en Huiselijkheid”, zegt Debby Smets van Familiehulp. “Mensen kunnen bij ons terecht voor een nuttige dagbesteding of om hun mantelzorger even een vrije dag te geven. De Noahs van Herenthout, Vorselaar en Nijlen hebben een serviceflat als locatie en bieden ruimte aan een drietal cliënten per dag. De Noahs in Geel en Laakdal zitten in grotere huizen waar dagelijks een zestal mensen terecht kunnen. Sommige mensen komen elke dag een paar uren, anderen komen een of twee dagen in de week. In een Noah komen ze in een huiselijke sfeer terecht en vaak organiseren we wel eens een leuke uitstap, zoals vandaag in de Olmense Zoo. In totaal zijn we vandaag met 59 gasten en begeleiders.”

Zichtbaar genieten

Maria Sannen (92) uit Geel geniet zichtbaar van de vele dieren in het park. “Ik heb al giraffen en leeuwen gezien en dat zijn allemaal mooie dieren”, vertelt ze. “Maar het mooiste dat ik heb gezien is de kip die daarnet op het terras rondliep met haar kuikentjes. Vroeger had ik ook thuis kippen, maar na het overlijden van mijn man is dat geminderd. Maar toch brengt het mooie herinneringen terug aan vroeger.” Maria komt dagelijks naar de Noah in Geel. “Zo heb ik toch mijn bezigheid overdag. Ik speel spelletjes met de andere bezoekers of we doen een leuke uitstap. Normaal gezien wandel ik ook graag, maar onlangs heb ik mijn knie bezeerd. Daarom heb ik nu een rolstoel genomen.”

Ondertussen is een ander groepje, dat van Herenthout, Vorselaar en Nijlen een ander deel van de dierentuin aan het verkennen. In het savanneverblijf volgen ze het voederpraatje van de giraffen en nadien trekken ze nog even langs de leeuwen voor een groepsfoto. “We hebben een goede dag uitgekozen voor deze uitstap”, zegt Maria Goossens (84) uit Noorderwijk, die twee dagen in de week naar de Noah in Herenthout gaat. “Het weer is prachtig en ik heb al beren, giraffen en olifanten gezien. Het is zeker een mooie dierentuin. In de Noah is het altijd wel plezant. Ik kom er vooral om onder de mensen te zijn. Meestal houden we het rustig. Dan babbelen we wat of kijken we samen naar de televisie. En soms spelen we wel eens een spelletje. En de verzorger doet soms ook mijn haar. Daar kan ik echt van genieten.”

Meer info over Noahs vind je op www.familiehulp.be.