EU-leiders nemen ‘moeilijke’ stap naar gezamenlijke spaarmarkt

Nieuws
De EU-leiders hebben een ‘moedige, niet gemakkelijke’ stap gezet naar een meer gezamenlijke markt voor spaargeld en investeringen. Ze onderkennen dat zo’n markt ‘cruciaal is voor de toekomst van de doelstellingen van de Europese Unie’ en dat is al heel wat, zegt hun adviseur Enrico Letta.
anp
donderdag 18 april 2024 om 20:52
Afbeelding
beeld anp

Letta bracht in opdracht van de 27 EU-leiders een rapport met aanbevelingen uit over de Europese interne markt. Die is onaf en moet vlug verder voltooid worden om de concurrentie met grootmachten als de Verenigde Staten en China aan te kunnen, stelt de Italiaanse oud-premier. Om te beginnen met de energie-, telecom- en kapitaalmarkt.

Daarover denken de EU-lidstaten heel verschillend, dus demissionair premier Mark Rutte en zijn 26 collega’s discussieerden donderdag de hele dag. De conclusies die ze wilden trekken, werden noodgedwongen op allerhande punten afgezwakt. Die over Europees toezicht op de markt voor spaarders en investeerders bijvoorbeeld, waar een bankiersland als Luxemburg weinig trek in heeft.

Toch spreekt ook de voorzitter van de regeringsleiders en staatshoofden, Charles Michel, tevreden van ‘substantiële voortgang’. De eerste stap is gezet naar de oplossing van het ‘enorme probleem’ hoe de EU de overgang naar een duurzame en digitale economie kan betalen, meent Letta. Eerste vereiste was dat de leiders het vitale belang van de integratie van de spaar- en investeringsmarkt inzien, zegt hij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban.

Afbeelding

Bezwaren op Erasmus Universiteit tegen genderneutrale wc's

De universiteitsraad van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die medewerkers en studenten vertegenwoordigt, heeft een voorstel ingediend om genderneutrale wc's in aantal te halveren en op andere plekken te plaatsen.

Afbeelding

Campari neemt Frans cognacmerk Courvoisier over

Het Italiaanse sterkedrankenconcern Campari heeft het Franse cognacmerk Courvoisier overgenomen. Het is de grootste overname in de geschiedenis van Campari, ook bekend van drankmerken als Aperol en Grand Marnier. Het bedrijf legde zo'n 1,1 miljard euro voor het merk neer.

Afbeelding

Onderzoek: hogere durfinvesteringen in Europa, wel minder deals

In Europa is het totale bedrag aan zogeheten durfinvesteringen in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen, ondanks een daling van het aantal deals in de regio en wereldwijd.

Afbeelding

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer het voorbereiden van terroristische misdrijven en lidmaatschap van Islamitische Staat (IS).

Afbeelding

Rusland meldt verovering dorp in oosten Oekraïne

Rusland meldt de inname van een dorp in het oosten van Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie zegt de plaats Berdytsji 'volledig te hebben bevrijd'.