Pro-palestijns protest aan de Columbia Universiteit in New York, 28 april 2024
Foto: AP

Pro-Palestijns protest gaat door: studenten in New York negeren deadline, hoewel ze zo schorsing riskeren

Het pro-Palestijnse studentenprotest aan de Columbia Universiteit in New York gaat voorlopig door, hoewel de school een ultimatum stelde: wie het protestkamp niet vrijwillig zou verlaten voor 14 uur lokale tijd, zou geschorst worden.

Voorlopig maken de protesterende studenten geen aanstalten om het pro-Palestijnse protestkamp op de campus van de Columbia Universiteit te verlaten. De demonstratie begon op 17 april en volgens persagentschap AP gaat het nog altijd om een protest van meer dan 300 mensen en een kamp van minstens 120 tenten. De demonstranten roepen de universiteit op om de banden met Israël te verbreken. 

Bekijk: "We zullen hier niet vertrekken, tenzij onder dwang", de studenten zijn vastberaden

Videospeler inladen...

De politie heeft zich wel al verzameld rond de campus, maar heeft tot nu toe nog geen actie ondernomen om de locatie te ontruimen. Volgens BBC zei een van de studenten op een persconferentie dat zij "niet verplaatst zullen worden, tenzij met geweld".

De school had nochtans een deadline voorop gesteld: iedereen die het protest voor 14 uur lokale tijd (20 uur in België) vrijwillig zou verlaten en een formulier zou ondertekenen waarin ze erkennen het universiteitsbeleid vanaf nu te volgen, zou zijn of haar semester gewoon kunnen afmaken. Wie dat ultimatum negeerde, zou tijdelijk geschorst worden.

Enkele medewerkers van de universiteit tonen zich wel solidair aan de protesterende studenten. Ze blokkeren de ingang van het protestkamp.

Mederwerkers van de universiteit helpen de protesterende studenten door zich voor de ingang van het protestkamp op te stellen
Foto: AP

Ook op de campussen van andere universiteiten in de Verenigde Staten worden er pro-Palestijnse protesten gehouden, zoals aan de Universiteit van Texas.

Bekijk: politieagenten verwijderen de betogers in Texas

Videospeler inladen...

Meest gelezen