Luister naar

Het Binnenhof gaat om Baudet heen staan

Nieuws
In 2002 werd in Den Haag laconiek gereageerd op mogelijke aanslagen. Maar die tijd is voorbij. De openlijke doodsbedreiging aan het adres van Thierry Baudet doet het Binnenhof huiveren.
Ariejan Korteweg redactie vk
dinsdag 26 maart 2019 om 11:01

Den Haag

Toen Pim Fortuyn in maart 2002 bij de presentatie van zijn boek De puinhopen van acht jaar Paars door de Biologische Bakkers Brigade met taarten was bekogeld en de smurrie van zijn pak en hoofd droop, kwam er amper reactie van Haagse politieke coryfeeën. Taart in het gezicht, dat kan gebeuren. En trouwens, Fortuyn was een buitenstaander. Hij werd niet van overheidswege beveiligd. ‘Dit tast mijn integriteit aan’, was zijn ingetogen reactie.

Hoe anders is dat nu. De oproep die klonk in de antiracisme-betoging, zaterdag in Amsterdam, om Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet dood te schieten, werd direct Kamerbreed veroordeeld. Premier Rutte noemde de bedreigingen onacceptabel. ‘Oppakken en vervolgen die gevaarlijke linkse gek’, twitterde PVV-leider Geert Wilders. ‘Volstrekt onacceptabel, van politici blijf je af’, zei D66-leider Rob Jetten. Vergelijkbare reacties kwamen van zijn collega’s.

Ook wethouder Rutger Groot Wassink, die als leider van GroenLinks in Amsterdam meeliep in de demonstratie, kwam tot inkeer. ‘Een mooie manifestatie vandaag’, twitterde hij eerst, dat was op zaterdag. Op zondag, toen het filmpje met de oproep tot moord op sociale media gedeeld werd, maakte hij een draai: ‘Schokkend en onacceptabel. Dit past niet in de democratie en de demonstratie van gisteren.’

De afgelopen twee decennia is leergeld betaald. De opvattingen van Geert Wilders zijn in de Kamer te vuur en te zwaard bestreden. Tegelijkertijd werden publieke bedreigingen aan zijn adres unaniem en onmiddellijk veroordeeld. Alexander Pechtold, zijn meest felle tegenstander in de politieke arena, sprak altijd met compassie over de leefomstandigheden van de bestbeveiligde parlementariër van Europa.

veilig ambt

Politiek was in Nederland lang een veilig ambt. Nog steeds gaan de meeste landelijke politici zonder voorzorgsmaatregelen de straat op. Wie op een willekeurige dinsdag op een bankje op het Plein voor het Tweede Kamergebouw gaat zitten, ziet ze vrijwel allemaal langskomen. Premier Rutte doet dienst als rolmodel, hij maakt graag een praatje met passanten.

Op lokaal niveau ligt dat al anders. Veel burgemeesters hebben een saferoom in hun huis en worden getraind om te leren hoe te handelen in geval van bedreiging. Die dreiging is doorgaans gerelateerd aan een lokale kwestie.

Ook in Den Haag is wat veranderd. Fractieleiders en andere prominente politici hebben een alarmknop in huis waarmee ze de politie kunnen waarschuwen. Soms is er extra beveiliging, zoals voor Ayaan Hirsi Ali, of onlangs Sylvana Simons. Er zijn ook wetenschappers en journalisten die beveiligd worden. De politie Den Haag heeft een Team Bedreigde Politici, dat jaarlijks meer dan tweehonderd meldingen krijgt.

In september 2017 zijn de voordeur en de stoep van het huis van Thierry Baudet beklad met roze verf, het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front eiste die actie op. Mei vorig jaar werden ramen van debatcentrum de Rode Hoed beklad omdat hij er een lezing zou houden. Forum voor Democratie doet geen mededelingen over beveiliging, bij optredens zijn eigen beveiligers aanwezig.

In 2002 werd nog laconiek gedaan over mogelijke aanslagen. Die tijd is voorbij, vanwege andermans maar ook het eigen hachje. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.