Een van de vissersboten van het Russische visserijbedrijf Norebo, dat aan spionage wordt gelinkt.

Russische vissersschepen voorlopig niet langer welkom in Nederlandse Eemshaven wegens mogelijke spionage

Russische koelschepen met bevroren vis mogen de Eemshaven in Noord-Nederland niet langer bezoeken omdat ze mogelijk betrokken zijn bij spionage. Dat laat de Nederlandse Defensieminister Kajsa Ollongren weten. Of ook nog andere havens zullen volgen, wordt bekeken. De uitspraak is een reactie op het internationale onderzoek naar spionage op de Noordzee van het Nederlandse onderzoeksprogramma Pointer en de redactie van VRT NWS.

Begin mei raakte na onderzoek van het Nederlandse onderzoeksprogramma Pointer bekend dat Russische koelschepen ongemoeid de Eemshaven kunnen binnenvaren en daar vlak bij militair terrein aanleggen. “Met de import van Russische kabeljauw stellen we ons bloot aan mogelijke spionage en sabotage”, klonk het toen. Nederland is een belangrijke draaischijf voor de import en de verspreiding van Russische vis over Europa, toont recent onderzoek aan.

Volgens Pointer hebben de Russische koelschepen met bevroren vis een band met Norebo, een Russisch visserijbedrijf met meer dan 40 schepen in de vaart. Hoewel de rederij zelf met klem ontkent, is het bedrijf ook niet onbesproken, toonde VRT NWS amper 2 weken geleden nog aan.

Andere havens

De Belgische Cel Maritieme Beveiliging bevestigde toen aan onze redactie dat de schepen van Norebo gekend zijn bij de veiligheidsdiensten en ook bij ons worden opgevolgd. “Ze hebben grote en moderne schepen die regelmatig genoemd worden bij spionage”, klonk het toen onder meer via het kabinet van de minister van Noordzee Paul Van Tigchelt (Open VLD). 

De Russische koelschepen met bevroren vis die tot voor kort tweewekelijks in de Eemshaven aanmeerden, zullen dat voorlopig dus niet meer kunnen doen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft aan het havenschap Groningen Seaports laten weten dat “er geen ontheffing meer mag worden verleend voor de Russische koelschepen die tweewekelijks bevroren vis naar Nederland brengen.”

Volgens dat Nederlandse ministerie gaat de maatregel voor de Eemshaven meteen in omdat er ook een militair terrein gevestigd is. Of de maatregel ook voor andere havens zal gelden, wordt nog bekeken.

Of de beslissing gevolgen heeft voor de import van bevroren vis in Nederland is nog onduidelijk.  

Dit verhaal kwam tot stand in samenwerking met het Nederlandse onderzoeksprogramma Pointer (KRO-NCRV)

Meest gelezen