© Twitter

VIDEO. Tunesiër maakt maag even leeg tijdens match tegen Rode Duivels

De Tunesiërs moesten zaterdag na de eerste helft al een 3-1-achterstand ophalen tegen onze Rode Duivels. We weten niet of het er iets mee te maken had, maar Hamdi Nagguez, die na 25 minuten AA Gent-verdediger Dylan Bronn was komen vervangen, kwam na de pauze op een manier in beeld waarop je dat liever niet doet. Nagguez voelde zich duidelijk niet erg lekker en besloot zijn maaginhoud er dan maar laten uit te komen.

fivr

Wat één match niet kan doen: België plots bij topfavorieten om WK te winnen volgens de bookmakers

© BELGA

Wat een verschil kan zo’n klinkende zege als die tegen Tunesië niet maken. België, voor de start van het WK nog beschouwd als één van de outsiders, is volgens de bookmakers plots één van de topfavorieten om het wereldkampioenschap voetbal te winnen. Enkel Brazilië en Spanje maken volgens de gokkantoren meer kans.

Voor het WK begon waren de kansen van de Rode Duivels om het WK te winnen nog dertien tegen één. Na Brazilie (5/1), Duitsland (5,5/1), Spanje (7/1), Frankrijk (7/1) en Argentinië (10/1). Maar na twee matchen zien de zaken er al heel anders uit.

Van alle favorieten heeft Spanje tot dusver het meest overtuigd. Zij zien hun rating stijgen naar 5,75 tegen één. Brazilië is gezakt naar 5,75 tegen één en wereldkampioen Duitsland naar acht tegen één… evenveel als België. De kansen van de Rode Duivels zijn volgens de bookmakers dus flink toegenomen. Plots worden de Belgen als een grotere favoriet voor de eindzege gezien dan Frankrijk of Argentinië.

ANALYSE. Drie woorden na Belgische zege: wervelend, koelbloedig, magisch

© Photo News

Vraag vandaag in en om het Spartak Stadium in Moskou wie het WK zal winnen en elke Belgische fan zal antwoorden: de Rode Duivels. We moeten niet te hard van stapel lopen, maar de prestatie die de Belgen deze namiddag leverden, was inderdaad grandioos. De Bruyne en co speelden de Adelaars van Carthago van de mat en wonnen met 5-2. Die score had zelfs nog kunnen oplopen. Eden Hazard en Romelu Lukaku waren de absolute uitblinkers bij de Belgen, die voor 99% zeker zijn van de achtste finales.

© REUTERS

LEES OOK: Rode Duivels swingen naar 5-2-zege tegen Tunesië

1. Een Duivelse, helse start

De Rode Duivels schoten als een wervelwind uit de startblokken. Vanaf minuut één zat België goed in de match, de Tunesische defensie wist niet wat ze overkwam. Dat verdient een pluim, zeker in het broeierige Spartak Stadium, waar het niet evident was om de tegenstander bij de keel te grijpen. De Rode Duivels startten niet alleen goed, ze zetten het overwicht ook om in doelpunten. Na iets meer dan een kwartier stond het al 2-0. Hazard trapte de strafschop zelf binnen, na een overtreding op hem. Lukaku scoorde in die beginfase meteen na een mooi passje van Mertens. Over Lukaku zo dadelijk meer.

2. De flanken doen het uitstekend

De Rode Duivels maakten vooral voor rust uitstekend gebruik van de ruimte op de flanken. Bij de vorige wedstrijden werd aangehaald dat de Belgen daar kwetsbaar zouden zijn, in de rug van Carrasco en Meunier. Maar zij vervulden hun verdedigende taak uitstekend. Carrasco speelde degelijk, Meunier voortreffelijk. Loopvermogen, duelkracht en een overheerlijke assist. De PSG-speler kwam naar binnen, kapte terug naar zijn rechter en tikte subliem tot bij Lukaku. De Belgische flanken kregen in het verleden vaak kritiek, deze namiddag stonden ze pal.

3. Lukaku beste schutter van de eeuw

Romelu Lukaku maakte vandaag zijn 40ste doelpunt in het shirt van de Rode Duivels. Een fenomenaal cijfer voor de Man U-spits, die nog maar 25 jaar. Als Lukaku aan dit tempo blijft scoren, dan haalt geen enkele Rode Duivel hem deze eeuw nog in. Even was er lichte paniek, toen Lukaku na een halfuur naar de kant moest en aan de wreef van de rechtervoet verzorgd worden. Maar de Duivelse aanvaller kon toch verder spelen. Lukaku zit nu al aan vier doelpunten na twee wedstrijden, hij staat op gelijke hoogte met Cristiano Ronaldo. In de tweede helft werd hij gewisseld uit voorzorg.

© EPA-EFE

4. De nul houden lukte niet

De Rode Duivels gaven niet héél veel kansen weg, maar werden toch geklopt door Tunesië. De Adelaars van Carthago maakten de aansluitingstreffer na een stilstaande fase. Aanvoerder Khazri liet de bal scherp naar binnen krullen, Boyata en Alderweireld raakten niet meer bij Bronn, die knap voorbij Courtois kopte. Het zat de Tunesiërs echter niet mee op vlak van blessures, nog voor de rust moesten ze al twee keer noodgedwongen wisselen. Eerst Bronn, de doelpuntenmaker die bij AA Gent speelt. Nadien viel ook Ben Youssef uit, de verdediger die de strafschopfout had gemaakt op Hazard.

5. 99% zeker van achtste finale

De Rode Duivels zijn na de ruime zege voor 99% zeker van de tweede ronde. Het doelsaldo is monsterlijk, Panama moet Engeland zondag al in de pan hakken om de Belgen nog in de problemen te brengen. Het gevecht om de groepszege zal zoals verwacht met Engeland gevoerd worden. Donderdag spelen de Belgen in Kaliningrad tegen de Engelsen. De Duivelse fans hebben niet zolang gewacht om een feestje te bouwen. Moskou was deze namiddag even in Belgische handen…

Slotconclusie: de Rode Duivels speelden een van de betere eerste helften en zelfs wedstrijden in lange tijd. Met veel positiewissels, duidelijke taken voor elke speler, lef aan de bal en een onwaarschijnlijke cool voor doel. Als Hazard dit niveau blijft aanhouden, kan hij speler van het tornooi worden. Zijn tweede doelpunt gezien? Er lopen vele wereldspelers rond in Rusland, maar niet veel die dit kunnen klaarspelen.

Rode Duivels swingen naar 5-2-zege tegen Tunesië

© REUTERS

De kritiek die er op de Rode Duivels was gekomen na de openingsmatch tegen Panama is deze namiddag gesmolten als Russische sneeuw voor de zon. Tegen Tunesië swingden de Belgen en boekten ze een 5-2-zege. Eden Hazard en Lukaku zorgden voor de eerste vier Belgische doelpunten, invaller Michy Batshuayi mistte eerst nog drie grote kansen maar maakte uiteindelijk toch nog een vijfde goal. Daardoor zijn de Duivels al zo goed als zeker van een plaats in de tweede ronde. Donderdag spelen ze voor groepswinst.

HERBELEEF. Ook Limburg was zaterdag in feeststemming.

De WK-voorbereiding van de Rode Duivels zit er nu helemaal op. Na Panama verdween met Tunesië een tweede amuse gueule achter de kiezen van de Rode Duivels. Buffalo Dylan Bronn bracht de Rode Duivels nog wel aan het schrikken met de 2-1, maar aan de rust was België klaar met een vooral defensief tegenvallend Tunesië. Lukaku en Hazard scoorde elk twee keer, de ingevallen Batshuayi miste nog drie opgelegde kansen. In het slot maakte de spits dan toch zijn doelpunt, de tweede tegengoal was slechts een voetnoot.

© BELGA

Vanop de tribune kon koning Filip alleen maar genieten. De vorst kreeg het verwijt dat hij met zijn aanwezigheid het regime van Vladimir Poetin in de kaart speelde, maar hij had vandaag een goeie reden om in Moskou te zijn: een feestje bouwen met de Rode Duivels.

Tackles

Bondscoach Roberto Martinez koos voor dezelfde elf als tegen Panama. En hoewel de temperatuur in Moskou zeker niet lager lag dan vorige maandag in Sochi, begonnen de Rode Duivels deze keer wel met vuur en goesting aan de wedstrijd. Zoals gevreesd waren de enkels van Eden Hazard een doelwit van de Tunesiërs. Al in de eerste minuut werd hij tegen de vlakte gewerkt. En na vijf minuten kwam Syam Ben Youssef ingevlogen met een onbesuisde tackle op de rand van het strafschopgebied. De Amerikaanse ref Jair Marrufo twijfelde niet en wees meteen naar de stip.

De videoassistentscheidsrechters twijfelden en vroegen Marrufo om de beelden te herbekijken. Maar de Amerikaan bleef bij zijn beslissing – we hebben het nog niet zoveel scheidsrechters zien doen op dit WK. Terwijl de Tunesische sociale media hun gal uitspuwden over de beslissing ging Eden Hazard kalm achter de bal staan en zette hij België op 1-0. Een droomstart die de Belgen vleugels gaf.

© AFP

De Tunesische bondscoach Nabil Maaloul had met Saifeddine Khaoui voor Naim Sliti een meer balvaste speler ingebracht maar de Belgische druk was te groot. Het was gewoon wachten tot de 2-0 viel. Eerst kon Hazard niet afwerken op voorzet van Lukaku, daarna onderschepte Dries Mertens een pass van Ben Youssef om Lukaku de 2-0 aan te bieden.

Tunesië had het geluk kort daarna de aansluitingstreffer te scoren. Kapitein Wahbi Khazri trapte een vrije trap op het hoofd van de ingelopen Dylan Bronn. Twee Tunesiërs stonden buitenspel, maar niet de rechtsachter van AA Gent. Jammer genoeg voor Bronn en Gent moest hij even later geblesseerd naar de kant.

De 2-1 luidde het beste Tunesië in dat we op dit WK hebben gezien. Khazri was de dreigendste man en Boyata moest een paar keer ingrijpen om een kans op de gelijkmaker te smoren.

Lukaku had al één goeie kans op 3-1 gehad toen hij in de blessuretijd van de eerste helft werd aangespeeld door Meunier. De rechtsachter van Paris Saint-Germain leefde zich uit in zijn aanvallende “wingback”-positie en gaf op het perfecte moment mee aan Lukaku. Voor de Manchester United-spits was het zijn vierde goal van dit WK en zijn veertigste goal voor België. Hij is niet alleen gedeeld WK-topschutter met Cristiano Ronaldo, met vijf WK-goals (ook nog eentje in Brazilië) komt hij ook op gelijke hoogte met recordhouder Marc Wilmots.

© EPA-EFE

Eindelijk Batsman

Aan de rust waren de Duivels met Tunesië klaar en konden ze vooruit denken aan de wedstrijd tegen Engeland. Lukaku had in de eerste helft al verzorging gekregen aan de voet en ging op het uur naar de kant voor Marouane Fellaini. De 4-1 stond toen al op het bord. Toby Alderweireld pakte uit met een van zijn typische lange ballen, Eden Hazard zorgde voor de perfecte controle en afwerking.

Hazard ging zijn goal vieren voor de Belgische vakken en de drieduizend Belgen, plus nog eens zoveel neutrale fans die de kant van de Rode Duivels hadden gekozen, gingen nu helemaal uit de bol.

Martinez haalde ook Hazard aan de kant, voor Michy Batshuayi. Die miste nog drie grote kansen, maar wist dan in het slot toch te scoren. Dat deed ook Tunesië, het werd 5-2.

Mathematisch zijn de Rode Duivels nog niet zeker van de kwalificatie, maar zonder ongelukken van Engeland tegen Panama duelleert België donderdag met Engeland in Kaliningrad om de groepswinst.

ANALYSE. Drie woorden na Belgische zege: wervelend, koelbloedig, magisch

IN BEELD. Limburg viert feest na swingende overwinning Rode Duivels