Gokkende agenten niet naar rechtbank

© © Pedro Salaverría

Zestig Antwerpse agenten die betrapt werden op gokken, moeten niet voor de rechtbank verschijnen. Dat heeft het Antwerpse parket beslist. Ze moeten wel voor de Kansspelcommissie verschijnen, die hen een boete kan geven.

In de nasleep van het onderzoek naar de ‘Bende van Toby en Sproetje’, een groep corrupte politieagenten die arrestanten zouden hebben bestolen en afgeperst, ontdekten de speurders dat een aantal agenten zeer frequent en voor verbazingwekkend hoge bedragen deelnam aan online kansspelen.

Dat is echter verboden voor agenten. Ze kunnen zelfs niet deelnemen aan kansspelen omdat hun namen automatisch zijn opgenomen op een lijst van personen die uitgesloten worden van gokactiviteiten. Zo’n zestig politieagenten bleken dat verbod geregeld te omzeilen door gebruik te maken van de identiteit van iemand anders.

Het Antwerps parket heeft beslist om de gokkende politiemensen niet voor de correctionele rechtbank te dagen, maar hun dossier door te sturen naar de Kansspelcommissie. Volgens ingewijden wil het parket de betrokken agenten een ingrijpend correctioneel proces besparen. Bovendien behouden ze zo een blanco strafblad.

Identiteit van burgers gebruikt

Eén gokkende politieman, die inmiddels werd ontslagen, moet zich wel voor de rechtbank verantwoorden. “Hij gebruikte de identiteit van nietsvermoedende burgers. In dat geval was er echt sprake van identiteitsfraude”, verklaart een ingewijde. De zestig agenten die naar de Kansspelcommissie zijn doorverwezen, maakten gebruik van de identiteit van een directe naaste om te gokken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen