© bfs

Zuurstofgebrek oorzaak van massale vissterfte in fortgracht aan haven

De massale vissterfte in de gracht rondom het fort Liefkenshoek in Kallo is te wijten aan een tekort aan zuurstof in het water. Dat blijkt uit de tests op de stalen van het water die de mi­lieudienst heeft genomen.

dvk

In de vijvers rond het fort Liefkenshoek werden tijdens het afgelopen weekend meer dan tweehonderd dode vissen uit het water gehaald. Gevreesd werd dat blauwalg de massale vissterfte had veroorzaakt.

LEES OOK. Massale vissterfte in gracht aan haven: “Het is om te huilen”

Intussen is het water uitvoerig getest. De resultaten zijn geruststellend, want er werden geen toxines of blauwalg gevonden. Er is dus geen gevaar voor mens of dier. De vissen stierven door een tekort aan zuurstof in het water. Dat komt vaker voor bij mooi weer.

“De algen in het water krijgen dan een groeispurt en halen veel zuurstof uit het water”, zegt schepen van Milieu Dominique Tielens (N-VA). “Ook de vele bacte­riën die zich in het slib nestelen, onttrekken zuurstof aan het water. Daar is weinig aan te doen.”

“We zullen het slib afgraven, maar we moeten vooral de natuur haar werk laten doen. Hoe dan ook is de vissterfte een spijtige zaak”, aldus nog Tielens. Een exacte datum voor het baggerwerk in de gracht is er nog niet.

Naast het fort zijn er nog andere poelen met stilstaand water waar hetzelfde probleem zich kan voordoen.

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge