© bepr

Gemeente wil voorsprong voor voetgangers op vijfarmenkruispunt

De gemeente gaat aan het Agentschap Wegen en Verkeer vragen om de voetgangers op het vijfarmenkruispunt in het centrum enkele seconden sneller groen te geven dan het autoverkeer. Zo krijgen ze een voorsprong en wordt het zebrapad veiliger voor mensen die willen oversteken.

Bert Provoost

Het voorstel komt van René Van Goubergen (Open VLD). Die zegt dat het zelfs op het zebrapad al niet meer veilig is. “Een buurtbewoonster is onlangs op het zebrapad van de kerk naar het bureau van Safetec aangereden toen ze boodschappen deed. Voor de vrouw er erg in had, lag ze in het ziekenhuis van Lier met gekwetste ribben, gekwetste rechtervoet en elleboog en zelfs gekneusde ruggenwervels. Een revalidatie van minstens een jaar wacht haar”, zegt Van Goubergen.

“Het kruispunt in het centrum is steeds overvol met auto’s die van alle kanten komen. De vrouw werd midden op het zebrapad weggemaaid door een al te haastige bestuurder die in de Gemeentestraat stond voorgesorteerd om snel af te draaien richting Bevel. Hij wilde door snel af te draaien de aankomende file uit Kessel voor zijn en reed snel links richting gemeentehuis. Maar daar kreeg ook de dame in kwestie groen licht, zodat ze werd aangereden op het zebrapad”, legt hij uit. “Het zou veel veiliger zijn als voetgangers twintig of dertig seconden sneller groen krijgen dan de auto’s, zodat ze eerst kunnen oversteken.”

Schepen van Mobiliteit Paul Laurijssen (CD&V) zegt dat er in de eerste plaats respect voor de verkeersregels nodig is. “Iedereen moet de regels naleven. Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen de weg gaan afsnijden van verkeer uit de andere richting en zo de voetgangers die op het zebrapad stappen ook nog eens in gevaar brengen.”

“We gaan de situatie bespreken met het Agentschap Wegen en Verkeer, dat de lichten beheert, en vragen of het kan dat voetgangers sneller groen krijgen. Twintig of dertig seconden lijkt ons wel onhaalbaar, want dat zou tot lange files leiden. Maar als ze een kleine voorsprong krijgen, zijn de voetgangers al op het zebrapad op het moment dat de auto’s er passeren en dan zijn ze inderdaad veel beter zichtbaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER