Direct naar artikelinhoud
Theater

Weigering visa dwarsboomt wereldpremière ‘Histoire du Théâtre II’

Werk van Faustin Linyekula was eerder al te zien in de KVS tijdens het Congo Festival.Beeld Agathe Poupeney

NTGent moet de wereldpremière van Histoire(s) du Théâtre II schrappen omdat vier leden geen visa hebben om naar België af te reizen. De voorstellingen van de internationaal vermaarde Congolese choreograaf Faustin Linyekula worden verplaatst naar een nog te bepalen periode.

Een van de vertrekpunten van Histoire(s) du Théâtre II is de oprichting van het ‘Ballet National du Zaïre’ in 1974, het geboortejaar van  Faustin Linyekula. Het Ballet National du Zaïre was een dansinstelling gebaseerd op de klassieke balletgezelschappen in Europa en Rusland. Drie leden van dit nationale ballet maken deel uit van de productie, het zijn nu ook deze drie  – ondertussen bejaarde – dansers wiens visum om naar België te komen werd geweigerd, net als dat van acteur Papy Maurice Mbwiti.

De weigering is een gevolg van de sluiting van het Schengenhuis in Kinshasa, in januari 2018. NTGent probeerde het voorbije jaar langs alle mogelijke wegen om voor de vier voor deze productie essentiële acteurs alsnog een uitreisvisum naar België te verkrijgen. De ambassade van België in Kinshasa werd gecontacteerd, later ook die van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bemoeide zich met de zaak, en ook minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) legde zijn gewicht in de schaal. Helaas zonder resultaat.

NTGent probeerde het voorbije jaar langs alle mogelijke wegen om voor de vier voor deze productie essentiële acteurs alsnog een uitreisvisum naar België te verkrijgen

Faustin Linyekula en diens manager probeerden vanuit hun uitvalsbasis Kisangani aan een alternatieve piste te werken die erin bestond met de hele cast (vier Congolese dansers/acteurs en Oscar Van Rompaey) in Kigali, Rwanda, te repeteren, en van daaruit naar België te reizen. Ook deze piste bleek niet haalbaar.

Voor 12 voorstellingen van de speelreeks (8 in NTGent tussen 21/02 en 14/03 (waaronder de wereldpremière op 21/02, tevens één van de openingsproducties van het Same Same But Different-festival), 2 in Kaaitheater op 1 en 2/03, 1 in Rotterdam op 9/3 en 1 in Amsterdam op 20/3) wordt nu naar andere speeldata gezocht, waarschijnlijk in het volgende seizoen.

Faustin Linyekula.Beeld Yann Bertrand