24 februari 2018 om 18:50
Luister naar

Column: De Belg Swings

Hij baalde aanvankelijk als een stekker. Schopte wat om zich heen met nog in de schaatsen gestoken voeten. Sloeg een keertje met de vuist op de zachte, blauwe omwalling van de ijsarena in Pyeongchang. En ontspande toen, in zijn wit-gele schaatspak, dat deed denken aan een kruising tussen de pauselijke kleuren en een pak toetje.

‘De Belg Swings’, zoals tv-commentatoren hem vooral aan het begin van zijn carrière steevast noemden, haalde zaterdag een zilveren medaille bij het onderdeel massastart. De bronzen plak was voor de Nederlander Koen Verweij (de twintigste medaille voor Nederland in Pyeongchang) en het goud voor de Zuid-Koreaanse topfavoriet Soeung-Hoon Lee. ‘It’s History!’, twitterde Team Belgium snel na de uitslag. ­Vergeleken bij de euforie in het gastland van de Olympische Winterspelen – waar ze nog geen Zuid-Koreaans schaatsgoud hadden mogen begroeten en Lee nu een heel grote meneer is, met zijn de koers controlerende kompaan, de nog maar zestienjarige Jaewon Chung – bleef België aanvankelijk beheerst.

Maar toch, Bart Swings (27) haalde het eerste Belgische schaatsmetaal na Bart Veldkamp, die in Nagano in 1998 brons haalde op de 5000 meter. En hij was natuurlijk een Nederlander. Daarvoor haalde België brons met de viermansbob en kunstschaatsen in Chamonix (1924) en St. Moritz (1928) en goud en zilver in dezelfde sporten in 1948 (weer St. Moritz).

Zelfs de keurige, vroeger zeer rooms-katholieke Vlaamse krant De Standaard, nog nooit uit den bol gegaan voor de smalle ijzers, leefde mee: ‘Onze landgenoot Swings bleef tot het ­allerlaatste moment in de race voor goud. Het was maar in de sprint dat hij zijn meerdere moest erkennen in Lee. Swings schaatste een quasi perfecte race in de finale. Hij reed constant alert vooraan en hield zijn grootste concurrenten goed in de gaten. Zo vermeed hij dat Sven Kramer al vroeg stiekem een voorsprong kon nemen.’

De kranten in België legden zelfs uit wat de massastart, voor het ongeoefende oog een zootje rijders dat om mystieke redenen soms hard en dan weer zacht schaatst, is. Dat was geen overbodige luxe, want de voor de Winterspelen nieuwe discipline is best complex. Het heeft iets van een loterij. ‘Laat die massastart vijf keer plaatsvinden en waarschijnlijk krijg je vijf keer een ander podium’, citeerde De Standaard Swings.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Hilbrand Rozema

In Enschede kun je een houten ezel op wieltjes zien, die Koning Jezus draagt. Normaal gesproken dan

‘Het is het eindpunt van de trein, bijna geen mens hoeft er te zijn, bijna geen hond gaat zover mee: Enschede.’ ... zo dichtte Willem Wilmink. Ik ging in zijn stad op zoek naar een houten ezel met Koning Jezus.

.

Ik had nooit eerder een man horen zeggen dat hij feminist is

'Ik was zélf in het stereotype getrapt van de brutale meid die haar neus ophaalt voor alles wat mannen in machtsposities zeggen', schrijft Lysanne van de Kamp. En dat terwijl ze zich altijd zo ergerde aan dat stereotype.

Feniks de la Fosse

'Zijn ex regeert ons huishouden, ik kan er niet meer tegen.' Hoe kan dit worden opgelost?

‘Ik heb het nodig dat je me geruststelt’, zegt een vrouw tegen haar partner in de praktijk van relatiecoach Feniks de la Fosse tegen. ‘Ik ben gewoon onzeker en heb het nodig om te horen dat ik nummer één ben.’

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Het gepest van Wilders mag niet gewoon zijn. Timmermans heeft hulp van andere Kamerleden nodig

Wim Dekker hoopt dat het fatsoenlijke deel van de Kamer niet in debat gaat over wat fatsoen is, maar soeverein afstand neemt van onfatsoen. En hij vraagt om gebed voor Frans Timmermans.

Zo sensationeel is dat boek van David de Vos niet, al suggereert hij het graag

Evangelisch prediker David de Vos prijst zijn verhaal aan als ‘het meest gedurfde en ongefilterde boek over de christelijke wereld dat je gaat lezen’. Verkooppraat, volgens Reina Wiskerke.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Ambtenaren, managers, artsen of docenten: grijp eens wat vaker naar de gieter

Voor mij als ziekenhuispastor was het uitsterfbeleid niet om aan te zien, schrijft Kelly Keasberry. Na werktijd besloot ik tot een reddingsoperatie. Gewapend met een gietertje, een schaar en een emmer van de schoonmaker.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten verstommen, gaat je binnenwereld aan de gang

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten zijn verstomd, gaat je binnenwereld aan de gang. Het is mij lang gelukt dat uit de weg te gaan, schrijft Anita Zeldenrust. Drukte is een statussymbool.

nd

In Amsterdam zit een witte duif klem. Hoe kan ik de vogel nog redden? Klimmend, via de regenpijp?

Wat doe je als je ziet dat er een vogel verstrikt is geraakt in een net? Op één-hoog? Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Maar er is toch hoop.

George Harinck is rector magnificus aan de Theologische Universiteit Utrecht.

Laat kinderen weer sleutelteksten uit de Bijbel, de geschiedenis en de literatuur uit het hoofd leren

Het is ronduit zonde dat we tegenwoordig bijna niets meer uit ons hoofd leren. Want wat je niet bezit, kun je jezelf niet herinneren. Zorg daarom voor een goed gevulde binnenkamer, stelt George Harinck.