Regeringsakkoord in Oostenrijk

© REUTERS

In Oostenrijk hebben de conservatieve ÖVP en de rechtspopulistische FPÖ een akkoord bereikt om een regering te vormen.

mg

Als de top van beide partijen het licht op groen zet kan de nieuwe regering woensdag de eed afleggen. De 31-jarige ÖVP-leider Sebastian Kurz wordt dan de jongste regeringsleider van Europa.

Kurz en Heinz-Christian Strache, die vicepremier zou worden, hebben zowat zeven weken onderhandeld. Hoekstenen van de onderhandelingen voor een coalitie waren onder meer een hervorming van de belastingen, het terugdringen van bureaucatie, meer rechtstreekse democratie en een hardere aanpak van de immigratie. Zoals het er nu naar uitziet zou de 52-jarige Karin Kneissel, een bij de FPÖ aanleunende experte in het Midden-Oosten, minister van Buitenlandse Zaken worden. De FPÖ wilde ook Binnenlandse Zaken.Bij de verkiezingen van 15 oktober is de ÖVP de sterkste politieke formatie geworden. Voorheen in een coalite met de ÖVP hebben de sociaaldemocraten van toenmalig kanselier Christian Kern snel een regeringsdeelname uitgesloten.De FPÖ neemt voor de derde keer sinds de Tweede Wereldoorlog aan een regering deel. In tegenstelling tot de eerste keer, vijftien jaar geleden, verwacht Wenen geen internationaal protest. President Alexander Van der Bellen heeft de mogelijkheid sommige ministers af te wijzen, maar dat is niet de verwachting. De coalitie-onderhandelingen verliepen in nauw contact met zijn kabinet.

Coalitie

De coalitie tussen Kurz en Strache verbaast niemand. Beiden bleven tijdens de campagne steeds opnieuw op dezelfde nagel kloppen: het aantal immigranten in Oostenrijk moet drastisch aan banden gelegd worden. Dat wordt ongetwijfeld een van de kernpunten van de nieuwe regering en de FPÖ staat te springen om zo’n beleid vorm te geven. Strache heeft de post van Binnenlandse Zaken opgeëist.

Na de verkiezingsuitslag ontstond in Europa de vrees dat Kurz Oostenrijk een meer eurosceptische koers zou doen varen en toenadering zou zoeken met de ‘lastige’ Visigrad-landen. Kurz is erin geslaagd die angst te milderen. Hij liet snel weten dat Oostenrijk onder zijn kanselierschap een pro-Europese koers zal blijven varen. ‘Oostenrijk moet helpen de Europese Unie sterker te maken.’ De FPÖ is eerder eurokritisch, maar zal hierover niet echt moeilijk doen.