© Jan Van der Perre

Eerste kruispunt met ‘vierkant groen’ in stad Antwerpen: Fietsersbond en Vias benieuwd naar resultaten proefproject

De stad Antwerpen begint vandaag met een proefproject met ‘vierkant groen’. De Fietsersbond en Vias zijn benieuwd naar de resultaten. “Alvast een positief signaal”, vinden beide.

Dominick Rombouts, Sacha Van Wiele

De verkeerslichten op het kruispunt Londenstraat – Kattendijkdok-Oostkaai – Bordeauxstraat op het Eilandje krijgen ‘vierkant groen’. Dit houdt in dat alle fietsers en voetgangers uit de vier richtingen tegelijk groen licht hebben om over te steken. Op dat moment staat het gemotoriseerd verkeer stil.

Het is de eerste toepassing van dit principe op een kruispunt in de stad Antwerpen. In Hasselt loopt al langer een proefproject. ‘Vierkant groen’ zou niet alleen de verkeersveiligheid verhogen, maar ook de doorstroming van de fietsers.

Risico in beginfase

“Het is een belangrijke maatregel om kruispunten conflictvrij te maken voor fietsers en voetgangers”, zegt Stef Leroy van de Fietsersbond. “Het grote pluspunt is dat fietsers die rechtdoor rijden niet in conflict komen met wagens die rechts afslaan. Bij ‘vierkant groen’ bestaat er wel de vrees dat fietsers met elkaar kunnen botsen. Maar uit ervaringen in het buitenland blijkt dat dit slechts uitzonderlijk gebeurt. Fietsers anticiperen sneller op mogelijke aanrijdingen. Al zal er in de beginfase zeker risico zijn. Hopelijk waarschuwt voldoende signalisatie voor de gewijzigde verkeerssituatie. In elk geval hopen we dat dit proefproject lukt.”

Volgens de verkeersveiligheidsorganisatie Vias is de ervaring met ‘vierkant groen’ voor fietsers beperkt. Het zou nog niet voldoende zijn getest.

“Wel weten we dat zo’n regeling alleen kan op een overzichtelijk kruispunt”, zegt Stef Willems van Vias. “Ik hoop dat het proefproject vlekkeloos verloopt, maar het is utopisch te denken dat alles van dag één perfect zal gaan. Vandaar ook deze test. Iedereen moet nog zijn weg zoeken.”

Tien maatregelen

Het verkeerslicht voor ‘vierkant groen’ toont een fiets die is omringd door vier pijlen. In enkele Nederlandse steden bestaat deze verkeersregeling voor voetgangers en fietsers al langer.

‘Vierkant groen’ is een van de tien maatregelen in het actieplan ‘Vrij en Slim, veilig naar en door Antwerpen’. Dit plan kwam er na een reeks dodelijke verkeersongevallen in oktober vorig jaar, die leidden tot een maatschappelijk debat over de verkeersveiligheid in Antwerpen. Ruim tweeduizend lezers van Gazet van Antwerpen duidden toen ook de gevaarlijkste verkeerssituaties voor fietsers in de provincie aan. Het Antwerpse stadsbestuur beloofde toen om enkele ingrepen versneld door te voeren.