Postuum

Acteur Dabney Coleman (‘9 to 5’, ‘Tootsie’) overleden, die van rotzakken spelen zijn stiel maakte

Dabney Coleman werd 92.© ap

De Amerikaanse acteur Dabney Coleman is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn dochter Quincy vrijdag bekendgemaakt.

belga, db

Coleman is vooral bekend van films als Tootsie en 9 to 5. In die laatste film speelde hij de baas van de personages van Jane Fonda, Lily Tomlin en Dolly Parton. Andere bekende titels zijn Cloak and Dagger, You’ve Got Mail, Stuart Little en The Muppets Take Manhattan. Hij maakte vooral naam met zijn rollen als slechterik in 9 to 5 en Tootsie. In een interview met Vulture zei hij in 2010 over “rotzakken spelen”: “Het is leuk om die rollen te spelen. Je mag bizarre dingen doen die je in het echte leven niet zou doen omdat je een beschaafd mens bent. Er zijn geen beperkingen. Ik kan me niet inbeelden dat iemand het niet leuk zou vinden om die rollen te spelen.”

De Texaanse acteur had ook verschillende rollen in tv-series. Zo was Coleman in de jaren 80 te zien in de sitcom Buffalo Bill, wat hem nominaties voor een Golden Globe en een Emmy Award opleverde. Beide prijzen won hij pas later voor andere rollen: in 1987 kreeg hij een Emmy voor Sworn to Silence en een jaar later een Golden Globe voor The Slap Maxwell Story.

In de laatste jaren van zijn carrière was hij nog te zien als de Commodore in HBO-reeks Boardwalk Empire. In 2014 kreeg Coleman een ster in de Hollywood Walk of Fame.