Luister naar

Museum Boijmans houdt Koenigscollectie

Nieuws
De kunstwerken uit de Koenigscollectie zijn eigendom van museum Boijmans Van Beuningen en niet van de erfgenamen van de Duits-Nederlandse kunstverzamelaar Franz Koenigs.
Maurice Hoogendoorn Maurice Hoogendoorn
woensdag 23 augustus 2017 om 19:43

Rotterdam

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. Zes van de erven Koenigs claimen dat 22 werken uit de collectie tot een afzonderlijke bruikleen behoren die nog steeds van kracht is. De rechter oordeelde dat die claim gebaseerd is op veronderstellingen en onvoldoende met feiten wordt ondersteund.

Het was de zoveelste rechtszaak tussen nazaten van Koenigs en het Rotterdamse museum. Telkens is het museum door de rechter in het gelijk gesteld. ‘We vinden het echt tijd geworden dat dit tijdrovende en belastende proces tot een beheerst einde komt’, reageert Boijmans-directeur Sjarel Ex.

De Koenigscollectie is een belangrijk onderdeel van museum Boijmans Van Beuningen. De verzameling is in de jaren twintig bijeengebracht door de Duitse handelaar en bankier Franz Koenigs, die zich in 1922 in Nederland vestigde. Na de beurskrach in 1929 en de daaropvolgende crisis raakte Koenigs financieel aan de grond. Hij leende in 1935 geld bij de bank Lisser & Rosenkranz met zijn kunstcollectie als onderpand. De werken werden in bruikleen gegeven aan museum Boijmans. Vlak voor de Duitse inval vluchtten de Joodse bankeigenaren en liquideerden zij hun bank. Koenigs had niet terugbetaald, dus was de collectie van de bank. De werken kwamen vervolgens in handen van het museum door een aankoop van havenbaron Daniël George van Beuningen, die overigens een deel doorverkocht aan de nazi’s.

De Koenigscollectie omvatte vlak voor de Tweede Wereldoorlog ruim 2600 tekeningen en 50 schilderijen, daterend van de veertiende tot de negentiende eeuw. Een deel is van beroemde kunstenaars als Rembrandt, Albrecht Dürer en Fra Bartolommeo.

oorlogsbuit

De werken die Van Beuningen aan Hitlers kunstadviseur Hans Posse had verkocht, werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Russen in beslag genomen als oorlogsbuit. Een deel is later teruggegeven aan museum Boijmans van Beuningen, maar bijvoorbeeld het Moskouse Poesjkinmuseum heeft nog tekeningen uit de collectie.

Na de oorlog zijn er geregeld erven geweest die meenden aanspraak te maken op (een deel van) de Koenigscollectie. Een ander deel van de erven heeft zich weer van hen gedistantieerd.

Franz Koenigs ontving in 1939 het Nederlandse staatsburgerschap. Twee jaar later stierf hij in Keulen waar hij tussen een trein en een perron terechtkwam. Nooit is bewezen of er bij dit vreemde voorval sprake was van moord of zelfdoding. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tweede vaccin

Er komt een tweede vaccin beschikbaar waarmee houders van met name koeien en schapen hun dieren kunnen laten inenten tegen blauwtong. Naar verwachting komen voor medio juni 1,3 miljoen doses van dit vaccin beschikbaar voor de Nederlandse markt, meldt demissionair landbouwminist..

Rick Brink

Onvermoeibare pleitbezorger voor mensen met beperking

De Overijsselse CDA-politicus Rick Brink, de eerste officieuze minister van Gehandicaptenzaken, is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden.

Als gevolg van de overstroming van de Geul ontstond er in 2021 in Valkenburg een noodsituatie.

Klimaatgevolgen staan Nederland aan lippen

Nederland kan de gevolgen van klimaatverandering nauwelijks nog bijbenen. De politiek moet daarom ‘versneld’ een aantal diepgaande beslissingen nemen over de toekomst van het land.

Protesten maandag in Amsterdam (linksboven), Rotterdam (rechtsboven), Groningen (linksonder) en op de Haagse campus van Universiteit Leiden.

Studentenprotesten in heel Nederland

Bij universiteiten in heel Nederland is gisteren geprotesteerd tegen de oorlog in Gaza. Op de meeste plekken verliepen de demonstraties rustig. Alleen in Amsterdam trad de Mobiele Eenheid op.

In 2023 had 47 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder vertrouwen in de Europese Unie (EU). Het vertrouwen in de medemens nam gedurende de onderzoeksperiode toe met 9 procent.

Nederlander vertrouwt de Europese Unie meer dan de kerk of de Tweede Kamer

Het vertrouwen van Nederlanders in de Europese Unie is opvallend hoog. De EU krijgt zelfs tweemaal zoveel vertrouwen als de Tweede Kamer. Hoe zit dat bij andere instituties, zoals de kerk?

'Het norovirus ‘waait’ over het eiland en door onze school’, schrijft de RGO in Middelharnis. Symptomen van een infectie met het norovirus zijn overgeven en diarree.

Buikgriep zorgt voor paniek op Goeree-Overflakkee: flessen drinkwater uitverkocht

Op Goeree-Overflakkee kampen veel inwoners met maag- en darmklachten. Een gerucht over besmet drinkwater zorgde maandag voor veel onrust. ‘We willen geen onnodig risico nemen.’