Direct naar artikelinhoud

Leden 'Facultatieve' eisen vertrek voorzitter Henry Keizer

Een zestal (oud-)leden van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie ('de Facultatieve') eist het vertrek van bestuursvoorzitter Henry Keizer. Zijn benoeming in 2016 was in strijd met de statuten, stelt financieel activist Pieter Lakeman die namens de leden een brief aan de ledenraad heeft gestuurd. Half mei stapte Keizer al op als VVD-partijvoorzitter vanwege controverse rond zijn overname van de commerciële tak van de Facultatieve.

Henry Keizer in gesprek met de pers in april 2017.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Keizer kwam in opspraak nadat onderzoeksplatform Follow the Money in het voorjaar bekendmaakte dat de VVD'er in 2012 voor een ogenschijnlijk zeer laag bedrag het miljoenenbedrijf Beheermaatschappij de Facultatieve had overgenomen van de ingedutte vereniging. Tijdens de 'management buy-out' betaalden Keizer en drie compagnons een half miljoen euro voor de uitvaartonderneming die volgens de jaarrekening ruim 31 miljoen waard was. Het bedrijf produceerde onder meer verbrandingsovens en had meerdere crematoria in bezit.

Ten tijde van de transactie had Keizer meerdere petten op. Hij was bestuurder van de beheermaatschappij en adviseur van het bestuur van de vereniging. De vijfkoppige ledenraad van de vereniging, met daarin partijgenoot Loek Hermans, stemde in met de overname. Volgens oud-lid Reinier van der Heijden, die het initiatief van Lakeman steunt, ging de deal volledig buiten de tienduizenden leden van de vereniging om. De laatste uitnodiging voor de ledenvergadering, uit mei 2012, vermeldde geen plannen voor verkoop van de beheermaatschappij later dat jaar. 'De leden zijn bewust onwetend gehouden.'

Gelijktijdig met de verkoop van het bedrijf aan Keizer en compagnons werd de verzekeringstak van de Facultatieve verkocht. De 70.000 leden die via een Facultatieve-verzekering automatisch lid waren van de vereniging, raakten op dat moment hun lidmaatschap kwijt. Zo ook Van der Heijden: 'Ik heb mijn lidmaatschap nooit opgezegd. Gevoelsmatig ben ik nog lid én mede-eigenaar van alle bezittingen. Ze hebben het gestolen.'

Volgens oud-lid Reinier van der Heijden ging de deal volledig buiten de tienduizenden leden van de vereniging om

Dwingende taal

Via de brief aan de ledenraad ledenraad proberen de (oud-)leden alsnog invloed op het bestuur van de vereniging te krijgen. De uitgeklede vereniging, met naar verluidt nog zo'n drieduizend leden, richt zich momenteel op het ondersteunen van goede doelen. Keizer is sinds november vorig jaar voorzitter van het verenigingsbestuur. Zijn benoeming zou echterin strijd zijn met de statuten. Die schrijven voor dat bestuursleden niet ook werkzaam mogen zijn bij een onderneming 'die zich bezighoudt met het verzorgen van uitvaarten'.

Lakeman, oprichter van Stichting onderzoek bedrijfsinformatie (SOBI), heeft de ledenraad 'gesommeerd' binnen twee weken Keizer uit het bestuur te zetten. Een woordvoerder van Keizer laat weten niet onder de indruk te zijn. 'Lakeman gebruikt wel vaker dwingende taal, daar trekken we ons niets van aan. We gaan het rustig bekijken.' Hij wil geen inhoudelijk commentaar geven.

Ze moeten hem wel wegsturen. Het was onrechtmatig. Die statuten verander je niet zomaar
Oud-lid Martie Walst

De oud-leden hopen dat Keizer vertrekt zodat de vereniging een voorzitter kan krijgen die alsnog hun belangen kan behartigen. Oud-lid Martie Walst, was 27 jaar lid: 'Ze moeten hem wel wegsturen. Het was onrechtmatig. Die statuten verander je niet zomaar.' Lid van de ledenraad Loek Hermans stelde woensdag dat hij de brief nog niet had gelezen en zodoende niet kon reageren. De andere vier leden waren niet bereikbaar.

Lakeman heeft in mei al aangifte van oplichting gedaan tegen Keizer en zijn compagnons en tegen de bestuursleden van de vereniging die in 2012 instemden met de verkoop. Ook heeft hij een tuchtklacht ingediend tegen de accountant van EY die destijds de transactie goedkeurde. Beide zaken lopen nog.

Lees meer over de affaire-Henry Keizer

De communicatie bij de VVD in de affaire-Keizer verdiende 'geen schoonheidsprijs'. Er zijn 'grote fouten gemaakt', erkende VVD-leider Mark Rutte bij het VVD-congres in mei.

Keizer was een voorzitter naar Ruttes hart: een man die problemen wegpoetste. Totdat de crematoriummiljonair zelf een probleem werd. Over een VVD-voorzitter met vijanden en een partij die geen vragen stelde (+).

De affaire-Henry Keizer groeide uit tot een koningsdrama voor de VVD. En weer zat Loek Hermans met zijn vingers tussen de deur (+).