Luister naar

Trump niet te beteugelen

Nieuws
Trumps toespraak in Phoenix dinsdagavond moest een ‘presidentiële’ speech worden, maar de Amerikaanse president negeerde zijn adviseurs. Hij haalde hard uit naar eigen partijgenoten en media. ‘Het zijn oneerlijke, slechte mensen. Ze houden niet van hun land.’
Maurice Hoogendoorn Maurice Hoogendoorn
woensdag 23 augustus 2017 om 22:26
Buiten het congresgebouw in Phoenix protesteerden demonstranten tegen president Trump.
Buiten het congresgebouw in Phoenix protesteerden demonstranten tegen president Trump. ap / Matt York

Phoenix

In de toespraak, maandag, waarin Donald Trump meldde dat Amerika zich niet terugtrekt uit Afghanistan, leek de president een andere koers te zijn ingeslagen. Hij had het over eenheid en rechtvaardigheid, sprak sober en presidentieel. Dat is ook wat zijn adviseurs graag zien. Nu Steve Bannon, voorheen Trumps belangrijkste strateeg, is ontslagen, leek de kans aanwezig dat zijn andere adviseurs hem misschien in rustiger vaarwater zouden kunnen krijgen.

Tot dinsdagnacht. Want bij een toespraak in Phoenix voor partijgenoten, werd duidelijk dat Trump zich weinig aantrok van wat zijn adviseurs hem duidelijk van tevoren hadden opgedragen.

Amerikaanse media reageerden verbijsterd. The New York Times spreekt van ‘een boze, ongebreidelde speech’, nog erger dan Trumps ‘giftigste woorden’ in campagnetijd. Nieuwszender CNN noemt Trumps woorden ‘beledigend en gevaarlijk’. En James Clapper, voormalig hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdienst, vindt de toespraak ‘beangstigend en verontrustend’.

Trump haalde 77 minuten lang hard uit. Onderwijl werd op de straten van Phoenix door ‘duizenden mensen’ (volgens diverse media) of ‘niet zo veel mensen’ (Trump) gedemonstreerd.

De Amerikaanse president zei onder meer dat hij bereid is de overheid stil te leggen teneinde een muur langs de grens met Mexico te kunnen laten bouwen. Maar dat is niet in de eerste plaats waar de verbijstering van Amerikaanse media vandaan komt. Die betreft Trumps woorden over zijn eigen bekritiseerde reactie op de aanslag in Charlottesville, waar een dode viel toen tijdens een demonstratie van extreemrechts een auto inreed op tegendemonstranten. ‘Dit is wat ik zei’, kwam Trump terug op zijn reactie vorige week. ‘“We veroordelen in de sterkst mogelijke bewoordingen deze flagrante uiting van haat, fanatisme en geweld.” Dat zei ik.’

Dat zei hij ook, alleen voegde Trump er vorige week aan toe dat die uitingen van haat, fanatisme en geweld ‘van vele kanten’ komen. Dat gedeelte liet hij dinsdag in zijn toespraak in Phoenix weg en zo ‘herschreef’ Trump de recente geschiedenis, aldus CNN.

‘erg presidentieel’

Een groot deel van zijn toespraak besteedde Trump aan het uithalen naar media als The New York Times (‘so bad’), The Washington Post (‘een speeltje van Amazon’) en CNN (‘echt heel slecht’). Zij verdraaiden zijn woorden naar aanleiding van Charlottesville, of lieten woorden achterwege, aldus Trump. ‘Zij proberen ons onze geschiedenis en ons erfgoed af te pakken. Ik denk echt dat ze niet van ons land houden. Dat geloof ik echt’, zei de Amerikaanse president. CNN noemt Trumps woorden ‘demagogisch, enorm beledigend en gevaarlijk’. Tijdens Trumps aanval op diverse media scandeerden zijn aanhangers ‘CNN sucks, CNN sucks’.

Af en toe bleek dat Trumps adviseurs de toespraak zich anders hadden voorgesteld. Zo kregen de Republikeinse senatoren Jeff Flake en John McCain ervan langs. ‘Ik noem geen namen. Zie je? Erg presidentieel’, zei Trump. Maar het was heel duidelijk wie de president bedoelde. ‘Eén stem waren we verwijderd van de overwinning’, doelde hij op McCain die met de Democraten meestemde toen Trump poogde een einde te maken aan Obamacare. ‘Eén stem, praat met jullie senator.’

Woensdag sloeg Trump bij Amerikaanse veteranen in Reno weer een heel andere toon aan. Hij hield een verzoenend pleidooi voor nationale eenheid. ‘We zijn één volk, met één vaderland en één geweldige vlag.’ Trump is niet te beteugelen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een vrouw verlaat een stembureau in Londen.

Britse Conservatieven verliezen 'bijna catastrofaal' bij plaatselijke verkiezingen

De Conservatieve Partij stevent af op een flinke nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen die donderdag in een deel van Engeland zijn gehouden. Voor Rishi Sunak is de situatie ernstig.

Het uiterlijk van Victoria is gebaseerd op dat van de Oekraïense influencer en zangeres Rosalie Nombre.

Oekraïne lanceert door AI gegenereerde persvoorlichter. 'Een technologische sprong vooruit'

Victoria Shi zal media en burgers namens het ministerie te woord staan. Het uiterlijk van de digitale woordvoerder is gebaseerd op dat van een Oekraïense influencer

Palestijnse kinderen bij een voedseluitdeelpunt van World Central Kitchen, in de province Deir Al-Balah in het midden van de Gazastrook.

Hamas is niet klaar om zijn troefkaarten, de gijzelaars, op te geven

Het leed in Gaza is amper te overzien, maar Hamas denkt het tij mee te hebben en blijft onwrikbaar in onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Aangezien ook Israël een mes tussen de tanden houdt, is een deal nog lang niet in zicht.

Nog voor zonsopgang begonnen politieagenten in vol ornaat met het beëindigen van de demonstratie.

Biden niet van plan koers te wijzigen na nieuwe escalaties Amerikaanse studentenprotesten

Op verscheidene Amerikaanse universiteiten lopen pro-Palestijnse demonstraties uit de hand, met talloze arrestaties tot gevolg. Donderdag reageerde president Joe Biden voor het eerst uitgebreid op de acties.

De protesten op Amerikaanse campussen veroorzaken een schisma onder Joodse studenten.

Studentenprotesten veroorzaken een schisma in de VS. 'De vraag is nu: aan welke kant sta jij, als Jood?'

Door de pro-Palestijnse betogingen gaan Joodse studenten in de VS opnieuw nadenken over de oorlog. En over hun eigen identiteit. Dat leidt tot heel verschillende uitkomsten.

Premier Mark Rutte staat de pers te woord na een bijeenkomst in Brussel van de Europese regeringsleiders over het corona-herstelplan, juli 2020.

Nederland dreigt miljarden aan Europees 'coronageld' mis te lopen

De Nederlandse overheid dreigt miljarden euro’s aan Europees ‘coronageld’ mis te lopen door vertraagde wetgeving. Die vertraging is deels het gevolg van de val van het kabinet. Het nieuwe kabinet heeft hierdoor mogelijk meteen al een gat in de begroting.