© REUTERS

FIFA bespreekt verzoek Palestina, maar sluit Israël nu niet uit: “We veroordelen alle geweld, maar voetbal verenigt juist”

De FIFA weigert Israël nu meteen uit te sluiten van het internationale voetbal om de oorlog in Gaza. Wel gaat de Wereldvoetbalbond zich over de zaak buigen, zo verkondigde het in de marge van de bekendmaking van de organisator van het WK vrouwenvoetbal in 2027 op het FIFA-congres in het Thaise Bangkok. Palestina wil dat de FIFA Israël uitsluit van alle voetbalcompetities. Het wilde daarom een onmiddellijke stemming organiseren.

Michael Van Damme
Bron: BELGA

“Voetbal mag nooit worden gegijzeld door politiek”, zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino. “Voetbal verenigt mensen juist. We veroordelen alle gewelddadigheden en ik wil maar één ding: vrede.” De Zwitser zei voor 20 juli het verzoek van Palestina binnen de bond te bespreken. “Nadien zullen passende beslissingen genomen worden.”

Tijdens het congres in Bangkok kwamen de voorzitters van de voetbalbonden van Palestina en Israël allebei aan het woord. Jibril Rajub van de Palestijnse bond uitte harde kritiek op Israël, maar de Israëlische voetbalvoorzitter, Moshe Zuares, wuifde de beschuldigingen weg. Hij sprak van een “cynisch verzoek dat niets te maken heeft met de activiteiten van de Israëlische federatie”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal