Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Topman van wagenbouwer Tesla Elon Musk stort zijn hart uit.Beeld REUTERS

Uit het grote onderzoek in de VS naar kindermisbruik in de katholieke kerk blijkt ook een link met België, Elon Musk praat erg open over zijn "moeilijkste en pijnlijkste jaar", en de heisa over het opsluiten van uitgeprocedeerde minderjarigen laait weer op. U leest het allemaal in onze lunchbreak.

1. Elon Musk stort zijn hart uit: "En het ergste moet nog komen"

Elon Musk heeft in een interview met de krant The New York Times getuigd over wat hij zelf het “moeilijkste en pijnlijkste jaar” van zijn carrière noemt. De topman van elektrische wagenbouwer Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX vertelde geëmotioneerd over zijn zware job en de gigantische impact die hij heeft op zijn privéleven. “Ik werk tot 120 uur per week. Zonder slaapmiddel doe ik vaak geen oog dicht. En het ergste moet nog komen.”

2. Amerikaanse priester genoemd in kindermisbruik was actief in Leuven

Uit het grote onderzoek in de Verenigde Staten naar kindermisbruik in de katholieke kerk blijkt ook een link met België. In zijn tijd aan het Amerikaans College in Leuven heeft een Amerikaanse priester feiten gepleegd met een jongeman. Die zijn gemeld aan het bisdom in de VS, maar bleven zonder gevolgen.

Het Amerikaans College in Leuven, waar Albert Liberatore een jongeman naar zijn kamer meenam.Beeld Rv

3. "Glyfosaat heeft me ongeneeslijk ziek gemaakt"

Zestien jaar heeft Chris van Kerckhoven (62) uit Mol gewerkt met onkruidverdelgers waarin glyfosaat zit. Vandaag lijdt de tuinman aan een ongeneeslijke kanker. Hij gelooft in een link tussen beide, maar is die er wel?

Dit moet u weten voor u gaat eten
Beeld BELGAONTHESPOT

4. Opgesloten kinderen zijn geen idee van Francken

De heisa over het opsluiten van uitgeprocedeerde minderjarigen laait weer op nu de eerste voorziening in Steenokkerzeel in gebruik is genomen. Maar staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is niet de uitvinder van die gesloten units. Al in 2011 stemden alle partijen, behalve de groenen, Vlaams Belang en PS, voor een wetsvoorstel dat dat mogelijk maakte.

Opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout vraagt zich ondertussen af of kinderen en gezinnen opsluiten het ultieme middel zal blijven.

5. Ongerustheid over viaduct Gentbrugge: "Je zal zo'n brokstuk maar op je hoofd krijgen"

Na de ramp met de snelwegbrug in Italië kijken ook in ons land veel burgers bezorgd omhoog, bijvoorbeeld onder het viaduct in Gentbrugge. Volgens de Vlaamse overheid is het bouwwerk een van de ongeveer 30 bruggen die verscherpte aandacht nodig hebben. "Ik zou mijn auto hier niet parkeren." 

In Italië begint de regering met een klopjacht naar de verantwoordelijken voor de ramp in Genua.

Het viaduct in Gentbrugge.Beeld BELGA

6. Antwerps schepen wil "ruien als wateropslag gebruiken"

Antwerps schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) wil de ruien onder Antwerpen laten onderlopen. Het ondergrondse tunnelnetwerk zou 30 miljoen liter water kunnen slikken.

Antwerpse ruien.Beeld rv

Bij de koffie

1. Hoe goed is uw taalkennis?

Academici luiden de alarmbel: steeds meer (master)studenten hebben moeite met het schrijven van volzinnen en het correct opbouwen van teksten. Scoort u beter dan de gemiddelde student? Doe de test hier.

Bij de koffie
Beeld ANP Kippa

2. Zo kleurrijk was het leven van Aretha Franklin

Soulzangeres Aretha Franklin is niet meer. De 'Queen of Soul', bekend van haar krachtige stem en hits als 'Think' en 'Respect', heeft een jarenlange strijd tegen kanker verloren. Ze werd 76 jaar. De Morgen blikte terug op haar kleurrijk leven.

Zangeres Aretha Franklin stierf op 76-jarige leeftijd.Beeld EPA

3. Denen zetten FOX-presentatrice voor schut

Denemarken heeft een goede reputatie op het vlak van sociaal beleid en staat bekend om zijn hoge algemene geluksscore. Maar volgens een presentatrice van Fox Business Network Trish Regan ontneemt het socialistische land zijn bewoners alle kansen. Ze noemde het land zelfs in een adem met Venezuela en dat pikten de Denen niet.

4. Pukkelpop

Alles over Pukkelpop 2018 kan je ondertussen hier lezen.

The War on Drugs op Pukkelpop 2018.Beeld Damon De Backer