Belgische modellen en een botanische binnentuin: Erdem voor H&M groots voorgesteld in Los Angeles

© H&M

De langverwachte Erdem-collectie voor H&M is op woensdag 18 oktober officieel voorgesteld in de Ebell women´s club in Los Angeles. Verschillende Hollywoodsterren onder wie Kirsten Dunst, Kate Bosworth en Alexa Chung woonden het evenement bij, maar ook Tiany Kiriloff van Belmodo.be was van de partij als enige Belgische modejournaliste om de collectie in primeur te ontdekken.

vwh

De mannen- en vrouwencollectie werden in alle grandeur voorgesteld in de historische vrouwenclub, die voor de gelegenheid was omgetoverd tot een weelderige Engelse botanische tuin met veel echte planten. Onder meer de Belgische topmodellen Ine Neefs en Elise Crombez flaneerden in een van de romantische ontwerpen over de catwalk. Modeblogster Tiany Kiriloff ging, zag, paste en keurt de lijn helemaal goed.

“Alle materialen voelen ontzettend aangenaam aan. De katoenen sweaters en hoodies zijn in biologisch katoen, de jas met luipaardprint is in nepbont en heel wat jurkjes zijn gemaakt van aangename fluïde stoffen en zijde. Het typische Britse tweed is er ook en dat maakt deze collectie erg rijk”, schrijft ze in een mail, live vanuit Los Angeles. De favorieten van Tiany? “Ik ben helemaal wild van de lange jurk en de draagbare versie in zwart met bloemenprint, al ben ik ook een grote fan van de luipaardjas en de oorbellen in de vorm van een strik. De truien met geborduurde bloemen zijn dan weer ideaal om met jeans te combineren of om je romantische jurkjes net iets cooler te maken”, klinkt het.

© H&M

In tegenstelling tot andere jaren heeft de Zweedse modeketen voor deze designersamenwerking voor een minder bekende naam in het modelandschap gekozen, maar dat vindt Tiany een groot voordeel. In de fashion wereld is het Londense Erdem een gevestigde waarde. Elke modebewuste vrouw wil wel zich wel eens in een van zijn outfits te hullen. Dat is bij deze echt mogelijk. Gewoonlijk zijn de prijzen van Erdem aan de pittige kant.”

© (c) Jana Germanus voor Belmodo

Erdem Moralioglu, Canadees maar wonend in Londen, blikt tevreden terug op de samenwerkingen met H&M zelf. “Ik was ooit jurylid tijdens een van de edities van de H&M design awards en vorig jaar in november ontving ik een telefoontje van de modeketen om te vragen of ik wilde ontwerpen. Ik kreeg carte blanche en de samenwerking verliep vlekkeloos. Het proces was uiterst inspirerend. Hetzelfde geldt voor de collaboratie met regisseur van de campagne Baz Luhrmann. De video is heel dromerig geworden, prachtig”, zegt de man die popelt om het grote publiek in zijn creaties te zien rondlopen en zelf aanwezig zal zijn bij de release in Londen.

© H&M

Zo draag je de collectie volgens Tiany

-Doe vooral je ding en ga erop los. Bloemen gaan perfect in combo met tartan en ook met luipaard is het een match made in heaven. We moeten wat meer afstappen van alles perfect te willen combineren, mixen en matchen is interessant en net iets persoonlijker.

- Combineer gerust stuks uit de vrouwen- en mannencollectie met elkaar en wees creatief met kleding die je al in je garderobe hebt. Het is altijd leuk om voor contradicties te zorgen en romantische jurken te combineren met, bijvoorbeeld, de tweed jassen uit de mannenlijn. De collectie heeft trouwens stoere laarsjes met bloemenprint die je rock-’n-rollgehalte naar boven tillen.

- Ook Erdem zelf heeft een tip over de power suits in zijn lijn. Hij raadt vrouwen en mannen aan om hun eigen persoonlijkheid te benadrukken in de look.

Erdem voor H&M wordt op donderdag 2 november wereldwijd gelanceerd voor het grote publiek. De collecties zullen vanaf dan verkrijgbaar zijn in de geselecteerde shops en online via www.hm.com

H&M stelt nieuwe designersamenwerking voor, maar wie is de man achter Erdem?

De Zweedse modeketen H&M heeft bekendgemaakt dat de nieuwste designercollectie zal ontworpen worden door het Britse modehuis Erdem. Maar wie is de man achter het label dat in de garderobe hangt van onder meer Keira Knightley, Meghan Markle en Emma Watson? Een profielschets van de 40-jarige ontwerper Erdem Moralioglu.

Erdem werd in 1977 in het Canadese Montreal geboren als de zoon van een Turkse vader en een Britse moeder. In zijn jeugd woonde hij afwisselend in beide landen. Hij behaalde een bachelor in de mode aan de Ryerson University in Toronto en kon daarna zijn eerste stappen in de modewereld zetten als stagiair bij de befaamde ontwerpster Vivienne Westwood. In 2000 studeerde hij mode aan de Royal College of Art in Londen. Drie jaar later trok hij naar New York voor een job bij Diane Von Furstenberg. In 2005 hield hij het er voor bekeken en richtte hij zijn eigen modelabel op. Daarvoor verhuisde hij opnieuw naar Groot-Brittannië.

De ontwerper slaagde erin om zijn eigen stempel op het modelandschap te drukken en staat bekend om zijn vrouwelijke ontwerpen die kracht uitstralen. Werken met experimentele materialen en gedurfde prints, gecombineerd met gedetailleerd vakmanschap is zijn kenmerk en die aanpak heeft hem de voorbije jaren veel prijzen opgeleverd. Een belangrijke award in prijzenkast: de prijs voor ‘Beste ontwerper van damesmode’ die hij in 2014 kreeg van de British Fashion Council.

Meghan Markle is fan

Kleding van Erdem wordt wereldwijd aangeboden in luxewarenhuizen waaronder Barney’s in New York en Selfridges in Londen. Sinds 2015 heeft de ontwerper een flagshipstore in de chique Londense wijk Mayfair. Dat de zaken goed gaan, is ook veel sterren niet ontgaan. Toen ‘Suits’-actrice Meghan Markle eerder dit jaar naar een huwelijk ging met haar prins Harry, droeg ze een van zijn creaties. Naast Keira Knightley en Emma Watson mag hij ook de elegante Cate Blanchett, Marion Cotillard, Michelle Williams, Gwyneth Paltrow en Julianne Moore tot zijn clientèle rekenen.

© Photo News

Baz Luhrmann

Wat de Canadees-Britse designer met Turkse roots in petto heeft voor H&M valt nog even af te wachten, maar hij belooft alvast een herinterpretatie van zijn beroemde collecties. Meer nog: in aanloop naar de lancering zal filmmaker Baz Luhrmann (bekend van ‘The Great Gatsby’ en ‘Moulin Rouge’) het verhaal rond de nieuwste designersamenwerking vormgeven in zijn gekende, experimentele stijl. Beide heren kijken er alvast naar uit. “Het is geweldig om een heel nieuwe dimensie te geven aan mijn werk, compleet met een herencollectie die ik nooit eerder heb gemaakt. Het is ook een fantastische ervaring om met Baz te werken, een belangrijke verhalenvertellers in deze tijd”, klinkt het in een statement. Bekijk hieronder alvast de eerste teaser van de colab. Erdem voor H&M ligt vanaf donderdag 2 november wereldwijd in geselecteerde filialen van de keten.

Hier zijn de eerste beelden van de nieuwste designercollectie bij H&M

© H&M

Van sobere pakken tot meer romantische stuks met bloemen: de capsulecollectie van het Londense modehuis Erdem voor H&M is zeer draagbaar geworden. Dat blijkt uit de eerste foto’s die de Zweedse keten heeft vrijgegeven.

De foto’s van modefotgraaf Michal Pudelka roepen een gevoel van oude Engelse charme op. De pronkstukken van de - tijdloze - collectie? Onder meer een geruite overjas en een mantel met luipaardprint. Bijzonder is dat de Canadese ontwerper Erdem Moralıoğlu zich voor H&M ook aan zijn allereerste mannenlijn waagt. Die is net als de vrouwenlijn een mix tussen romantiek en elegantie. De collectie wordt op donderdag 2 november wereldwijd in de geselecteerde winkels gelanceerd.

© H&M

© H&M

© H&M

© H&M

© H&M

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer