Klimaatbetogers dragen een spandoek om klimaatslachtoffer Rosa te herdenken
Foto: Climate Justice For Rosa

Kamer vraagt nationale herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers: "Enorm opgelucht dat het eindelijk zo ver is"

De Kamercommissie Leefmilieu en Klimaat heeft ingestemd met een groene resolutie die de regering vraagt om van 15 juli een jaarlijkse nationale herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers te maken. Benjamin Van Bunderen Robberechts, die zijn vriendin verloor tijdens de overstromingen in WalloniĆ« van juli 2021, zegt heel blij te zijn met die beslissing. Nu moet de plenaire vergadering zich nog over het voorstel buigen.Ā 

De Europese Commissie kondigde vorige zomer aan dat 15 juli voortaan een jaarlijkse herdenkingsdag is voor de slachtoffers van de klimaatverandering. Die datum is niet toevallig gekozen: op 15 juli 2021 kwamen bij zware overstromingen in ons land en Duitsland meer dan 200 mensen om het leven.Ā 

Ook een nationale herdenkingsdag

Kim Buyst (Groen) en SĆ©verine de Laveleye (Ecolo) dienden een voorstel in om de herdenkingsdag ook op nationaal niveau in te voeren. Die resolutie kreeg vandaag groen licht in de Kamercommissie Leefmilieu en Klimaat.Ā De bedoeling is onder meer om mensen ervan bewust te maken dat er maatregelen nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

De tekst kreeg de steun van de meerderheid, maar ook van oppositiepartij N-VA.Ā Vlaams Belang stemde tegen."Uiteraard is het zo dat mensen wereldwijd en ook in BelgiĆ« bezwijken aan de gevolgen van een veranderend klimaat", zei Kamerlid Kurt Ravyts.

"De vraag is of je daar een herdenkingsdag aan moet wijden die uiteindelijk bedoeld is om te sensibiliseren en aan te zetten tot het nemen van maatregelen. Ik denk het niet", aldus Ravyts.

De resolutie vraagt de regering om de nationale herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers op 15 juli in te voeren vanaf dit jaar, maar eerst moet de plenaire vergadering zich nog over de tekst buigen.Ā 

"Het leven van de slachtoffers eren"

"Het was echt heel spannend, maar ik ben enorm blij en opgelucht dat het eindelijk zo ver is", zegtĀ Benjamin Van Bunderen Robberechts vanĀ Climate Justice For Rosa. "Een goede vriendin van mij, Rosa, verdronk in de overstromingen van juli 2021, veroorzaakt door de klimaatcrisis. In dezelfde overstromingen stierven 38 andere mensen in BelgiĆ« en 180 in Duitsland."

Rosa stierf op 14 juli, maarĀ Van Bunderen Robberechts ziet 15 juli als een "symbolisch erg sterke dag". "Dat was echt de dag waarop iedereen zag welke afschuwelijke dingen er toen hadden plaatsgevonden."

"Het gaat te vaak over statistieken of cijfers wanneer we over de klimaatcrisis praten, maar dit gaat eigenlijk om mensen", gaat hij verder. "Er zijn mensen gestorven en er zijn mensen aan het lijden. Op deze dag kunnen we daar echt aan denken, maar ook hun leven eren door actie te voeren, zodat er niet nog meer mensen moeten sterven."

Meest gelezen