Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Rolstoeltennisster Diede de Groot wint prestigieuze Laureus Award

De Nederlandse rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de prestigieuze Laureus Award gewonnen. Tijdens een gala in Madrid werd ze uitgeroepen tot sporter van het jaar met een beperking.

Rolstoeltennisster Diede de Groot poseert dinsdag bij de uitreikingsceremonie van de Laureus Sports Award in Madrid.Beeld Manu Fernandez / AP

De Groot won in 2023 voor het derde jaar op rij alle vier de grand slams en heeft al drie jaar geen wedstrijd verloren. In januari evenaarde ze met haar 21ste grandslamtitel het record van voormalig rolstoeltennisster Esther Vergeer.

De afgelopen vier jaar was De Groot ook al genomineerd voor de Laureus Award, die bekendstaan als de Oscars van de sport. Door haar vijfde nominatie te verzilveren treedt De Groot in de voetsporen van Esther Vergeer, die de prijs in 2002 en 2008 won.

Over de auteur
Daan de Vries is algemeen verslaggever van de Volkskrant.

De Groot kreeg de trofee uit handen van oud-voetballer Ruud Gullit. ‘Tennis bezorgde mij als meisje de grootste lach op mijn gezicht en als puber bood het mij een pad om te volgen naar mijn toekomst’, zei ze in haar dankwoord. ‘Deze prijs geeft mij motivatie en herinnert me eraan dat ik met mijn grootste lach op mijn gezicht alles kan bereiken.’

Formule 1-coureur Max Verstappen was genomineerd in de categorie beste mannelijke sporter, die werd gewonnen door tennisser Novak Djokovic. De Serviër won vorig jaar drie van de vier grand slams. Verstappen was een jaar geleden ook genomineerd, maar greep toen eveneens naast de Laureus Award.

De Spaanse voetbalster Aitana Bonmati werd uitgeroepen tot beste sportvrouw van het jaar. Bonmati is bovendien onderdeel van het Spaanse nationale voetbalelftal dat won in de categorie sportploeg van het jaar.