42 banen op de tocht bij Vasco in Dilsen: “Sneller dan verwacht”

Nog voor de zomer verdwijnen er 42 banen bij Vasco in Dilsen. Dat heeft het bedrijf vanochtend aangekondigd in een bijzondere ondernemingsraad. De groep Vasco werd midden vorig jaar door Vaessen Industries (Jos Vaessen) verkocht aan het Zwitserse Arbonia. “We hebben altijd gedacht dat Arbonia een jaar zou wachten om te herstructureren, dit komt sneller dan verwacht”, reageert Luc Nijs van de liberale vakbond ACLVB.

neac

De groep Vasco werd in mei vorig jaar gekocht door Arbonia, een beursgenoteerde toeleverancier aan de bouwsector en in handen van de Zwitserse miljardair Michael Pieper. Forbes schat zijn vermogen op 3,6 miljard dollar. Behalve het hoofdkantoor in Dilsen-Stokkem, telde Vasco toen nog vestigingen in Zedelgem (het vroegere Superia), Nederland (Brugman in Tubbergen) en Polen (Legnica), samen goed voor ruim 600 medewerkers. Eind vorig jaar maakten de nieuwe eigenaars al bekend dat ze de vestiging in Zedelgem wilden sluiten. Daarmee werden 80 jobs geschrapt. CEO Patrick Nijs van Vasco verklaarde toen al dat “er steeds minder vraag is naar paneelradiatoren door het succes van vloerverwarming en omdat de huizen steeds beter geïsoleerd zijn”. De groep Vasco maakt ook al jaren verlies.

Overcapaciteit

Tijdens een bijzondere ondernemingsraad vanochtend werd bekendgemaakt dat ook in Dilsen 42 jobs sneuvelen. Het bedrijf wil grondig herstructureren om de structurele overcapaciteit die in het verleden is ontstaan, af te bouwen. “De directie heeft wel benadrukt dat ze blijven geloven in de fabriek in Dilsen, maar volgens hen is de vraag naar radiatoren feller gedaald dan de productiecapaciteit”, zegt Nijs.

Het zijn de jobs van arbeiders die sneuvelen. “Er werken hier 155 arbeiders, dus dat is bijna één op de drie”, rekent Nijs. In totaal werken er zo’n 220 mensen bij Vasco in Dilsen. De onderhandelingen met de betrokken werknemersvertegenwoordigers worden opgestart.

Naar huis

De arbeiders werden vanochtend tijdens een infosessie geïnformeerd over de plannen en vertrokken daarna naar huis. “Vandaag wordt er niet meer gewerkt, het bedrijf heeft dat zelf voorgesteld. Ook de komende dagen zijn er nog infosessie in kleinere groepen waar de arbeiders vragen kunnen stellen. De bedoeling is wel om morgen weer gewoon aan het werk te gaan”, zegt Nijs.

Gisteren gonsde het al van de geruchten in het bedrijf dat de herstructurering er zat aan te komen. Toch blijft het een verrassing. “We hadden het nu niet verwacht. We hadden altijd gedacht dat Arbonia minstens een jaar zou wachten, maar nu is het dus sneller. De arbeiders zijn uiteraard teleurgesteld en er heerst veel onzekerheid.”

Strategie

Het is niet de eerste keer dat er bij Vasco in Dilsen-Stokkem aan de boom wordt geschud. In 2012 werden als eens 16 banen geschrapt, onder druk van de moeilijke markt. In 2015 legde de directie een plan op tafel om 50 banen bij de arbeiders te schrappen. Dat aantal werd tijdens de onderhandelingen tot 35 herleid. Het ging daarbij telkens om moeizame onderhandelingen tussen vakbonden en directie. Nadien zocht Vasco weer het groeipad op door bijkomend te investeren in de ontwikkeling van ventilatiesystemen, vloerverwarming voor particuliere woningen en koelingssystemen.