Zuhal Demir in de clinch met omstreden rapper Tounssi: “U ontneemt onze jongeren alle kansen”

Zuhal Demir ging tijdens het Eén-programma ‘van Gils en Gasten’ de strijd aan tegen de voormalige rapper Abid Tounssi. Zelf wil hij zich geen moslimprediker noemen, maar de man stond wel zij aan zij met de prediker Ali Houri in het Genkse stadhuis, waar ze verkondigden dat muziek als ‘harddrugs’ zijn en vermeden dienen te worden. “Dit druist in tegen alles waar we naar streven als samenleving”, reageerde Demir.

mige

“Of ik boos of verontwaardigd ben? Ja, maar daar gaat het zelfs niet om. Ik draag een zekere verantwoordelijkheid als staatssecretaris voor gelijke kansen. Het is mijn taak om gemeenschappen te verbinden, jongeren de nodige kansen te geven. Daarvoor hebben we een samenlevingsmodel waar ik en een groot deel van de samenleving volledig achter staan. Niet alleen ik, maar heel veel organisaties doen enorme inspanningen om jongeren samen te brengen en hen de boodschap te geven: ‘grijp je kansen!’. En dan zie ik op de Nederlandse televisie een uitzending waarin een boodschap door meneer (Tounssi) gebracht wordt, die volledig indruist tegen dat samenlevingsmodel, een model dat ik volledig afkeur”, startte Demir.

Plicht

“Welke boodschap gaan we brengen? Mogen we geen verjaardagsfeestjes meer vieren omdat daar misschien wel eens alcohol geserveerd zou kunnen worden? Is muziek plots hetzelfde als harddrugs? Waar is de gelijkheid van mannen en vrouwen naartoe? De rechten van holebi’s enzovoort? Deze mensen maken een opdeling: vrouwen achteraan de zaal, mannen vooraan. Het is mijn plicht om dit te voorkomen, om jongeren niet af te snijden van onze maatschappij en onze samenleving. Uw boodschap, meneer Tounssi, druist volledig in tegen het samenbrengen en verbinden van mensen.”

“Ik kan begrijpen dat mevrouw Demir verontwaardigd is. Niet zozeer door de boodschap die wij brengen als wel door de misplaatste nabeschouwing. Voor alle duidelijkheid: ik ben een forensisch onderhandelaar, ik heb met veel zware criminelen te maken in het dagelijkse leven. Ik denk wel mee wat betreft het dagelijkse leven, ik ben geen prediker noch een islamoloog en zeker geen Arabist. Ik ben een ex-rapper en heb tien jaar muziek gemaakt, ik heb awards gewonnen. Maar ik heb me ook van die levensstijl gedistantieerd. Waarom? Niet omdat ik vind dat jongeren geen muziek meer mogen luisteren: ik roep ze enkel op om niet meer naar mijn muziek en dat soort muziek te luisteren. Als je goed luistert is dat namelijk erg vrouwonvriendelijke muziek net.”

Terrorisme

Over het feit dat hij samen met de omstreden Houri op het podium staat wil Tounssi niet te veel uitweiden: “Als André Hazes met René Froger op het podium staat, wil dat nog niet zeggen dat ze dezelfde visie delen. Ik sta niet alleen op islamitische bijeenkomsten, maar ook op evenementen van de politie, hogescholen en universiteiten. Wat je nu ziet in de reportage is een fragment van drie minuten terwijl er drie dagen opnames zijn geweest en zeker voor drie à vier uur aan beeldmateriaal was.”

Zuhal Demir heeft echter geen oren naar de boodschap van Tounssi: “Ik keur uw project gewoon af. Ik vind dit niet goed voor onze jongeren, u ontneemt hen kansen terwijl wij als samenleving net proberen iedereen dezelfde kansen te bieden. We hebben nog maar net een aanslag moeten verwerken, dat heeft diepe wonden geslagen. We proberen nu die samenlevingen terug te herstellen en samen te brengen, maar dat is een moeilijk en lang werk. Het is echt terug opbouwen en dan komt u met dit radicale discours aanzetten.” “Ik ben teleurgesteld in uw reactie”, weet Tounssi nog uit te brengen. “U was niet aanwezig op de lezing en weet dus niet wat er exact gezegd heeft, ook al beweert u dat u genoeg weet aan de hand van de beelden. De politie en de burgemeester hebben ons gescreend en ze hebben een positief advies gegeven, dat zegt genoeg.”

Erg bitter wordt het echter wanneer het over Ali Houri gaat in het gesprek. Van Gils haalt aan dat die prediker via Facebook opgeroepen heeft om geld te storten voor Tarik Ibn Ali, echte naam Tarik Chadlioui, die eerder dit jaar opgepakt is omdat hij een terreurcel op Mallorca zou hebben geleid voor leden van IS. Ibn Ali zou ook verantwoordelijk zijn voor de radicalisering van een van de terroristen van de aanslag in de Bataclan in Parijs in 2015. Doet u afstand van Houri en die boodschap? Wil Van Gils weten. “Neen dat doe ik niet. Is zijn betrokkenheid ooit bewezen? Neen toch!” Van Gils haalt daarop nog aan dat Ibn Ali wel degelijk gearresteerd is, maar dat wil volgens Tounssi nog niets zeggen. “Natuurlijk steun ik geen terrorist, maar waar hebben we het nu over? Eerst gaat het over afkeuren van muziek, dan over homorechten dan over terrorisme, ik heb het idee dat je alles op een hoopje wilt gooien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer