Wilders heeft premierskandidaat op het oog

Foto: ANP

Geert Wilders heeft een kandidaat op het oog voor het premierschap, en heeft die persoon ook al benaderd. Dat zegt de PVV-leider voorafgaand aan een nieuwe ronde van onderhandelingen met VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

Het zou volgens Wilders van “weinig professionaliteit” getuigen als hij nog geen naam in zijn hoofd had, en het zou “raar” zijn als hij diegene nog niet zou hebben gesproken. Hij wil niet zeggen wie het is en ook niet wanneer hij de naam gaat onthullen aan de andere drie partijen.

De formerende partijen hebben eerder afgesproken dat de partijleiders allemaal in de Tweede Kamer blijven. Dat betekent dat Wilders als leider van de grootste partij geen premier zal worden. Wel is het aan hem om iemands anders voor te dragen voor deze post.

Dat de formatie ook op zaterdagochtend doorgaat, was Wilders’ keuze. “Ik had ook liever in mijn bed gelegen”, grapt hij. Maar het is volgens hem nodig om voor de deadline van 15 mei klaar te zijn met deze onderhandelingsronde. “Als je in de eindfase komt, wordt het steeds spannender”, zegt Wilders. “Je moet het uiteindelijk overal over eens worden.”

Op zondag wordt er niet onderhandeld. Dat heeft niet alleen te maken met de christelijke achtergrond van sommige betrokkenen, maar ook met Moederdag, zegt BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. “We vinden familie ook heel erg belangrijk. Dus dan gaan we ook even de moeders verwennen.”