© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Vlaams Parlement zet licht op groen voor proefproject met herkeuringen bij herstellers

Het Vlaams Parlement heeft in de nacht van woensdag op donderdag het licht op groen gezet voor het decreet van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) dat voorziet in een proefproject waarbij bepaalde herkeuringen van wagens kunnen gebeuren bij erkende herstellers in plaats van in het autokeuringscentrum.

Bron: BELGA

Het gaat om een proefproject van vijf jaar dat nog eens met vijf jaar kan worden verlengd bij een positieve evaluatie. 

In eerste instantie zullen herkeuringen in aanmerking komen waarvoor geen meettoestellen nodig zijn, zodat de herstellers niet moeten investeren. Het gaat dan voornamelijk over gebreken aan banden, spiegels, lichten en ruiten. Daarna kunnen ook herkeuringen met meettoestellen in aanmerking komen, zoals de afstelling van de dimlichtkoplampen. 

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters rekent erop dat op kruissnelheid ongeveer 300.000 herkeuringen (van de in totaal 700.000 herkeuringen)  kunnen verschuiven van de keuringsinstellingen naar erkende herstellers.

Volgend jaar

Terwijl critici, zoals onder meer oppositiepartij Vooruit, bedenkingen hebben bij de mogelijke problemen op het vlak van onpartijdigheid en onafhankelijkheid, maakt de minister zich sterk dat de hele sector, sectorfederatie GOCA incluis, zich akkoord verklaart met de plannen.

“Met het ontwerpdecreet willen we enerzijds de druk op de erkende keuringsinstellingen laten afnemen en anderzijds de klant tijdswinst laten boeken”, legt de minister uit. “Dankzij dit proefproject moet men immers niet opnieuw naar de keuring nadat bepaalde gebreken werden vastgesteld. Zowel herstelling als herkeuring kan bij een erkende hersteller gebeuren.” 

Bedoeling is dat de maatregel tegen begin 2025 in werking kan treden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer