Direct naar artikelinhoud

#MeToo heeft nu ook de Amerikaanse literaire wereld bereikt: hoofdredacteur Lorin Stein treedt terug

Lorin SteinBeeld getty

Het is een volkswijsheid dat trends in Amerika pas veel later overwaaien naar Nederland, maar nu gebeurt het andersom. Twee maanden nadat een redacteur van uitgeverij Atlas Contact op non-actief werd gesteld, treedt in New York een uitgever terug na klachten van vrouwelijke medewerkers en schrijvers over seksueel ongewenst gedrag.

Daarmee heeft #MeToo voor het eerst ook gevolgen voor een kopstuk in de literaire wereld van Amerika.

De primeur is voor Lorin Stein (44), de hoofdredacteur van The Paris Review, het tijdschrift dat mede bepaalt wie ertoe doet in internationale schrijverskringen. Stein erkende vorige week dat hij 'misbruik had gemaakt' van zijn positie door met stagiaires en medewerkers van het blad te daten en te flirten, meldde The New York Times. Soms resulteerde dat in seks, op de redactie. Maar, wierp Stein tegen, dat gebeurde met wederzijdse instemming, vóór zijn huwelijk (in 2015). En buiten kantooruren.

Na de Harvey Weinstein-affaire heeft de #MeToo-beweging in Amerika al veel koppen doen rollen, in Hollywood (Kevin Spacey), Washington (Al Franken), de media (Matt Lauer) en het entertainment (Louis C.K.). Maar in schrijverskringen bleef het tot dusver opmerkelijk stil.

Waarom heeft niemand het over alle slechte literaire mannen?, twitterde schrijver Roxane Gay onlangs. En dichter Aimee Nezhukumatathil: 'Er bestaat een lijst met shitty men in media. Waar blijft zo'n lijst voor schrijvers?'

Klagen auteurs - fantasten van beroep - minder snel omdat ze bang zijn niet geloofd te worden? Vrezen ze dat ze het mikpunt worden van collega's, zoals in Canada vorig jaar, toen tachtig schrijvers, onder wie Margaret Atwood en Michael Ondaatje, zich solidair verklaarden met de van seksueel wangedrag beschuldigde bestseller-auteur Steven Galloway? Of is het slechts een kwestie van tijd, zoals Alexandra Schwartz van The New Yorker suggereerde, in reactie op de val van Stein: 'That was the sound of the first shoe.'

Klagen auteurs - fantasten van beroep - minder snel omdat ze bang zijn niet geloofd te worden? Vrezen ze dat ze het mikpunt worden van collega's?

De dag na Steins vertrek werd bekend dat twee vrouwelijke schrijvers voordeel hebben van #MeToo. Jodi Kantor en Meghan Twohey, de New York Times-journalisten die het schandaal rond Weinstein onthulden, tekenden bij Penguin Press een contract voor een boek over seksueel misbruik en intimidatie.

Nu maar afwachten of Amerikaanse schrijvers op tijd naar buiten durven te treden om een apart hoofdstuk te vullen in dit boek.