Met het afscheid van Patrick Dewael verdwijnt een monument uit de nationale politiek.

Patrick Dewael neemt afscheid van nationale politiek en laat helft uittredingsvergoeding liggen

Op 8 mei neemt Patrick Dewael afscheid van de nationale politiek na bijna 39 jaar onafgebroken dienst in het parlement. Dat schrijft het Belang van Limburg en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Hij zal op 9 juni wel nog de federale lijst duwen. Dewael neemt ook afstand van de helft van zijn uittredingsvergoeding.

Patrick Dewael uit Tongeren zal bij de komende verkiezingen de Open VLD-Kamerlijst in Limburg niet langer trekken en wil een nieuwe generatie een kans geven.Ā HijĀ kijkt terug op een indrukwekkende carriĆØre. Bij zijn afscheid zal hij ruim 14.000 dagen parlementslid geweest zijn.

Op 13 oktober 1985 begon zijn politieke loopbaan. Nu, bijna 69 jaar oud, zegt hij klaar te zijn voor een nieuwe fase in zijn leven. Na zijn hartoperatie begin vorig jaar zei hij de tijd die hem nog rest goed te willen gebruiken.

Dewael benadrukt dat tijdens zijn carriĆØre de Limburgse parlementsleden de belangen van de provincie altijd hebben verdedigd in Brussel, over de partijgrenzen heen. Hij maakt zich sterk dat de Limburgse politici in de afgelopen decennia samen de provincie omgevormd hebben van mijnstreek naar "brain-streek", met onder meer de uitbouw van de Universiteit Hasselt en verschillende kenniscentra. Volgens Dewael benijden andere provincies Limburg om die politieke eensgezindheid.

Achter de schermen blijft hij mijn mentor

Lijsttrekker voor de Kamer Steven Coenegrachts (Open VLD)

Toch blijft hij zijn partij steunen en zal hij de federale lijst duwen in juni.Ā "Achter de schermen blijft hij mijn mentor", zegt zijn opvolger als lijsttrekker voor de Kamer, Steven Coenegrachts (Open VLD). "Hij is een politiek beest."Ā 

Patrick Dewael blijft achter de schermen de partij steunen.

Kandidaat-burgemeester

Op de vraag of Dewael kandidaat-burgemeester zal zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen blijft hij vaag. Dewael is al sinds 1995 burgemeester van de stad Tongeren. Hij heeft in overleg met de kartelpartner CD&V en de collegaā€™s in Borgloon beslist om eerst de nationale verkiezingen af te wachten. Hij geeft wel mee de stadslijst, die in 2012 in Tongeren het licht zag, in oktober ook in de fusiestad te willen verderzetten. Na 9 juni zal daar snel duidelijkheid rond komen.Ā 

Uittredingsvergoeding

Omdat Dewael onder de oude regeling valt, heeft hij recht op 48 maanden of 507.000 euro bruto uittredingsvergoeding. Maar zelf geeft hij aan dat hij zich in regel gaat stellen met de nieuwe regeling waarbij de maximumvergoeding op 24 maanden is geplafonneerd. Hij zal dus afzien van de 48 maanden ontslagvergoeding waar hij recht op heeft, en het bij 24 maanden houden.

Meest gelezen