© Theo Derkinderen

Uitbater danscafé voor rechtbank: “Zelfs drugssporen aangetroffen op nachtkastje van vijfjarige dochter”

Mario B., de uitbater van het populaire danscafé La Difference in Bornem, hangt een celstraf van tien maanden boven het hoofd. Hij stond, samen met drie anderen, terecht in een drugsdossier. Volgens het parket werden er in het café op grote schaal drugs verhandeld en gebruikt.

Theo Derkinderen

De politie was een onderzoek gestart naar café La Difference omdat het in Bornem gonsde van de geruchten dat er cocaïne, amfetamines en xtc werden gebruikt. Bij een huiszoeking in het café en het appartement van uitbater Mario B. - in juli 2016 - troffen de speurders een grote geldsom aan.

“Daarnaast werden er in het hele gebouw sweepings uitgevoerd om na te gaan of er sporen van drugsgebruik waren. En die testen bleken positief: er werden drugssporen aangetroffen in de toiletten, achter de discobar, op de tafeltjes in het café tot zelfs op het nachtkastje van de vijfjarige dochter van B.”, zei openbaar aanklager Linda De Vriendt.

Zij betichtte Mario B. van drugshandel en het ter beschikking stellen van een lokaal waar makkelijk drugs konden worden gebruikt. “De cafébaas liet het ook toe dat er drugs werden gebruikt. Er is zelfs een foto opgedoken waarop te zien was dat er een lijntje coke op een tafel in het café lag en waarop ook Mario B. te zien was.”

De cafébaas zat een tijdje in de cel - hij werd aangehouden omdat de speurders vermoedens hadden dat de man betrokken was bij een groter drugsdossier maar waarvoor uiteindelijk geen bewijzen werden gevonden - maar toen hij werd vrijgelaten bleef de politie hem nauwlettend in de gaten houden.

In spoelbak

“Hij deed gewoon verder met zijn praktijken. Bij een controle, eind december 2016, stelde de politie vast dat enkele klanten onder invloed van amfetamines en cocaïne het café verlieten. Uiteindelijk ging de politie in februari van vorig jaar over tot een inval in het danscafé. Ook daarbij werden cannabis, cocaïne en amfetamines aangetroffen. Bovendien werd duidelijk dat er op het moment van de inval in allerijl nog drugs werden doorgespoeld in de spoelbak”, aldus nog de aanklager.

Advocaat Koen Van Eecke gaf toe dat B. zelf een drugsgebruiker was. “Was. Want sinds de inval in zijn zaak, is hij gestopt met druggebruik. Hij is bereid om drugstesten te ondergaan”, klonk het. “Dat hij ook drugs zou verhandeld hebben? Daar is geen enkel bewijs voor. Alleen maar geruchten. Maar op basis van een gerucht kan je niemand veroordelen. Er moet bewijs zijn. Dat er mensen zijn die drugs gebruikten in het café? Mijn cliënt heeft niet het recht om elke bezoeker te fouilleren. Hij mag ook geen camera’s in de toiletten hangen. Hoe kan hij verhinderen dat mensen drugs gebruiken? Het gebeurt bij hem, maar ook in chique zaken op het Antwerpse Zuid.”

Drie anderen die terechtstonden, Ian S., Gino D. en Michiel K., werden vervolgd voor het dealen van drugs. Volgens hun advocaten kochten ze kleine hoeveelheden drugs aan in groep en gebruikten ze ook samen. Zonder er iets aan te verdienen. “In La Difference. Op de toiletten. Mario B. wist daarvan. Soms gaf hij zelfs een lijntje cocaïne dat we mochten gebruiken”, zei één van hen.

Tegen de drie werden straffen van vier tot twaalf maanden geëist. Vonnis valt op 22 maart.