© BELGA

VUB wil samenwerking met twee Israëlische instellingen stopzetten

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) wil haar samenwerking stopzetten in een wetenschappelijk onderzoek over AI waar ook twee Israëlische partners aan deelnemen. Dat meldt de VUB woensdagmiddag. De beslissing zou er komen na een negatieve evaluatie.

blg
Bron: BELGA

De VUB liet dinsdag weten dat ze meer transparantie wil bieden over de lopende samenwerkingen met Israëlische universitaire instellingen of bedrijven. Die beslissing kwam er na de escalatie van het conflict tussen Israël en de Palestijnse extremistische organisatie Hamas in de Gazastrook. De universiteit wil zo alle lopende onderzoeksprojecten waarin een Israëlische partner is betrokken onderwerpen aan een grondige screening en wil project per project beslissen over haar samenwerkingen met instellingen in Israël. In het totaal gaat het om zeven projecten.

De (VUB) wil naar eigen zeggen hiermee volledige transparantie bieden over haar lopende samenwerkingsprojecten binnen het Europese Horizon-programma, waarmee de Europese Unie onderzoek financiert, en waaraan ook Israëlische instellingen kunnen deelnemen. Aan deze internationale projecten nemen, naast de Israëlische instelling en de VUB, ook tientallen tot soms meer dan honderd partners deel.

LEES OOK. Israël schiet voorstel tot staakt-het-vuren af na goedkeuring Hamas: offensief op Rafah begonnen

“Onaanvaardbare escalatie”

“Geen enkele van deze projecten heeft een band met militaire toepassingen”, benadrukt Peter Van Rompaey van de VUB. “Toch worden ze nu grondig geëvalueerd in het licht van de onaanvaardbare escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.”

Van de lopende projecten rondt de VUB er drie op korte termijn af. Drie andere projecten hebben een langere looptijd. Het gaat om twee medische onderzoeksprojecten over borstkankerscreening en patiëntenzorg en één project over wetgeving tegen kindermisbruik.

LIVE GAZA. Volg hier het nieuws over de oorlog in de Gazastrook en spanningen in het Midden-Oosten

Ten slotte is er nog een project over Artificiële Intelligentie (AI). Dat laatste project kreeg een negatief advies van de ethische commissie en de VUB gaat in overleg met de financierende Europese Commissie om uit het project te stappen.

De universiteit benadrukt dat ze geen enkele bilaterale samenwerking heeft met Israël.