Direct naar artikelinhoud
WK Voetbal

Nog geen akkoord over portretrechten: vijf spelers houden been stijf

De Duivels dollen op training in Dedovsk, nabij Moskou. Jan Vertonghen probeert Eden Hazard de bal af te snoepen.Beeld Photo News

De portretrechten van de Rode Duivels blijven beroeren. Volgens de Belgische bond tekende iedereen behalve Mertens. Maar wat blijkt: onder meer Kompany en Courtois zijn ook nog steeds niet akkoord.

, , en

Het initiële plan is mislukt. Hoewel alle partijen in maart nog de bedoeling hadden om voor het WK een akkoord te vinden omtrent de portretrechten blijven de discussies aanhouden. Meerdere Rode Duivels kunnen zich nog altijd niet vinden in het voorstel van de KBVB - vooral de geëiste sperperiode leidt tot ergernissen.

Concreet: in een WK- of EK-jaar wil de Belgische voetbalbond niet dat onze internationals hun gezicht verlenen aan andere sponsors dan die van Rode Duivels.

De verbazing was dan ook groot toen ondervoorzitter Bart Verhaeghe gisteren liet weten dat alle internationals akkoord gingen met hun portretrechten. Niet waar, bleek al snel. Binnen de bond viel te horen dat Dries Mertens de uitzondering was - zijn portretrechten zijn eigendom van Napoli, wat de situatie complex maakt.

Verdere navraag bracht nog meer verwarring. In de omgeving van de Duivels klinkt het dat zeker vijf spelers nog altijd niet getekend hebben. Hun namen: Vincent Kompany, Toby Alderweireld, Thibaut Courtois, Simon Mignolet en Mertens. Vier van hen weigerden twee weken terug nog hun gezicht te verlenen aan een campagne van ING. Daarbij ook Kevin De Bruyne, maar die ging intussen wel al akkoord met de voorwaarden. Net als Eden Hazard trouwens. Ook hij aarzelde lang om in te stemmen.

'Dit mag ons WK niet verstoren. Die gesprekken lopen al twee jaar'
Bondscoach Roberto Martínez

Bondscoach Roberto Martínez blijft evenwel rustig onder de aanslepende onderhandelingen. "Dit mag ons WK niet verstoren. Die gesprekken lopen al twee jaar. Voor sommige spelers is het ook niet eenvoudig, gezien de situatie bij hun club. Ach, onze focus moet op het WK liggen. We staan te popelen om eraan te beginnen."

Lucratief WK

Het WK wordt overigens een financiële voltreffer voor de bond. Na het vorige WK in Brazilië bleef de KBVB nog met een financiële kater achter. Het leed toen, ondanks een kwartfinale, zelfs een verlies van 200.000 euro. Dit keer kan de KBVB zich nog voor de eerste groepsmatch rijk rekenen. Dat blijkt uit documenten die Le Soir kon inkijken. Deels te danken aan de FIFA, die de totale prijzenpot verhoogde tot 340 miljoen euro. Bijna 9 miljoen euro daarvan komt België toe, verdeeld over een vaste startpremie van 6,7 miljoen en 2,2 miljoen euro aan onkosten die gedekt worden door de FIFA.

De groene cijfers zijn mede het gevolg van de drastische besparing op de premies. Voorheen kregen de Rode Duivels een gulzige 60 procent van de bruto-inkomsten van een groot toernooi. In de nieuwe overeenkomst wordt evenwel gewerkt met prestatiegerichte premies. Die variëren van 42.000 euro voor de poules tot 445.000 euro bij eindwinst. Samen met de premies uit de kwalificatiecampagne zijn die goed voor een totaalkost van 3.795.000 euro.

Ondanks de quasi gelijk gebleven marketingopbrengsten (2,6 miljoen geraamd) en verlaagde delegatiekosten die de FIFA draagt (180.000 euro) schieten de winstcijfers voor onze voetbalbond dus de hoogte in. Bovendien zakten de verblijfskosten - nu 370 euro per nacht, inclusief maaltijden - met 60.000 euro. Vier jaar geleden was er nog de farce met het hotel voor de spelersvrouwen dat de KBVB vergat te annuleren. Een nutteloze kost van 300.000 euro. Ook de transportkosten bleven beperkt tot 190.000 euro, vooral door het partnership met Brussels Airlines.

De totaalbalans: 5.205.000 euro aan kosten, tegenover een jackpot van 11.740.000 euro aan opbrengsten. Een rekensommetje leert dat de KBVB dan 6.535.000 euro winst overhoudt na de poules. Indien het avontuur van de Rode Duivels dan al eindigt, is dat meteen de eindafrekening. Een verlengd verblijf zal de winst nog doen schommelen. Maar nu al is duidelijk: het WK in Rusland wordt met grote voorsprong het lucratiefste toernooi ooit voor de Belgische voetbalbond.