© Photo News

Onze man op visite bij de Duivels: "Elke vijftig meter een soldaat naast de weg"

Woensdag nodigde de KBVB de Belgische pers uit in het Duivelse basiskamp. De deuren van de Moscow Country Club werden open gezwierd. Niet wagenwijd, het bleef bij een kiertje. Met duidelijke richtlijnen over wat we wel en niet mochten doen.

Van onze verslaggever Kristof LIBERLOO in Moskou

U hebt eerder vast al foto’s gezien van de Moscow Country Club, het basiskamp waar de Rode Duivels tijdens het WK in Rusland verblijven. Wij ook. Maar we moesten tot woiensdag wachten om het domein op 30 km van Moskou centrum met eigen ogen te verkennen, in de eerste WK-week was het no go-zone, verboden terrein. Donderdag wordt heel het Belgische journaille uitgenodigd in de tuin van Roberto Martinez. Een groene oase van drie hectare met een uitgestrekt meer waar het jacht van Roman Abramovich een tocht op zou kunnen maken.

De uitnodiging van de KBVB - voor een interviewronde in relaxed modus - klinkt hartelijk, de richtlijnen via mail erg strikt. Zo wil FIFA het. De wereldvoetbalbond heeft continu twee eigen veiligheidsagenten in het hotel van de Duivels. Er wordt ons gevraagd om ten laatste om 16.30u aan de ingang van het domein te wachten voor de veiligheidscontrole. Toegang is enkel mogelijk met geldige FIFA-accreditatie. Wie daar niet over beschikt, had een foto van zijn paspoort vooraf moeten door mailen.

Golfkarretje

Wij arriveren een uurtje te vroeg. De man in legerplunje houdt ons staande en werpt een blik in de wagen. Als hij de FIFA-badge ziet, gaat de rood-witte bareel in een ruk omhoog. Meer controle is er niet bij de ingang. Een nieuwsgierige spiegel, bevestigd aan een extra large selfie stick, om ook de onderkant van de auto te inspecteren, blijft werkloos tegen het muurtje staan. We passeren enkele hotelgasten in een golfkarretje, op weg naar de eerste tee. “We hebben het hotel niet voor ons alleen, maar die mensen laten ons met rust”, klinkt het bij de KBVB. “Zij komen om te golfen, niet om handtekeningen te verzamelen.”

Rode Duivels vallen nergens te bespeuren, fysiek trainer Richard Evans maakt een looptochtje. We besluiten om opnieuw naar de ingang te bollen. Want volgens de richtlijnen zal een busje ons daar oppikken. Het brengt ons om 17u naar de lakeside area, het meer dus.

© Photo News

© Photo News

Elke 50 meter staat er een soldaat naast de weg. Gehuld in camouflagekleding, met zwarte kepie op het hoofd en de voeten in zware legerbottines. We worden naar een hagelwitte luxetent aan de boorden van het meer gebracht. Meerdere rijke Russen stapten hier in het huwelijksbootje. De wedding suite hebt u al voor een slordige 215 euro per nacht, jacuzzi inbegrepen.

Zalmtoastjes

Het uitzicht is idyllisch, zoals aangekondigd. Maar met dat uitzicht moeten we het doen. Toegang tot het spelershotel krijgen we niet. Wel wordt er fingerfood aangerukt. Serveuse Juliya biedt zalmtoastjes, mozzarella-tomaat, shaslick en mini-pizza’s aan. Ook zij draagt een FIFA-accreditatie. Zonder kom je niet in de buurt van een Rode Duivel. Ook niet als je op- en afruimt. Er worden vier spelers aangekondigd: “Speler A en B spreken eerst met tv, speler C en D met de geschreven pers. Na een halfuur schuiven ze door.” Het gaat er inderdaad ontspannen aan toe. Alleen een grote parasol die door een stevige rukwind de lucht wordt ingejaagd, zorgt even voor opschudding. Hazard vertelt dat Ronaldo en Messi net als hij schoppen krijgen, De Bruyne verontschuldigt zich nog een keer voor de zware tackle op Januzaj vorige week en Dembélé kondigt aan dat het WK mogelijk zijn laatste groot tornooi wordt.

Om 19u – na een geslaagde interviewronde - staat het busje alweer klaar. We moeten verplicht opstappen om de Moscow Country Club te verlaten, te voet richting uitgang wandelen mag niet. Vanaf donderdag vinden de interviews opnieuw plaats in het oefencomplex in Dedovsk. Geen relaxed modus meer. Dus ook weer pittige(re) vragen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer