Invloed van projecten op mobiliteit beter onder de loep

De gemeente gaat een commissie laten bekijken wanneer er een mobiliteitsstudie nodig is bij een nieuwe verkaveling. Dat gebeurt na een initiatief van Groen.

bepr

Groen vraagt dat de gemeentelijke diensten bij grotere verkavelingen telkens de impact op de mobiliteit in de ruime buurt uitgebreid bestuderen. “Momenteel gebeurt enkel het minimaal wettelijk verplichte, maar dat volstaat vaak niet. Daarom willen wij dat er bij grotere projecten telkens duidelijk de impact op de directe omgeving en de nabijgelegen verkeersknooppunten bestudeerd worden, samen met de mogelijke oplossingen”, zei Lien Du Four (Groen) op de jongste gemeenteraad.

Veerle Boeckxstaens (Nijlen & U), schepen van Ruimtelijke Ordening, duidde dat wettelijk pas vanaf 250 woning zo’n studie verplicht is. Al wordt er nu in de praktijk tijdens het voortraject met de bouwheer ook al aandacht aan besteed.

Commissie

Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) stelde voor om een commissie samen te laten komen die de komende maanden moet bepalen voor welk type project en vanaf welke aantallen wooneenheden zo’n mobiliteitsstudie nodig is. “Dat zal vermijden dat daar onduidelijkheid rond is, onze diensten kunnen de conclusies dan als leidraad gebruiken. Tegen begin volgend jaar moet het werk klaar zijn”, aldus Paul Verbeeck (CD&V), die op die manier een concrete invulling geeft aan de bezorgdheid van Groen.