© rdr

Oudsbergse verenigingen ruimen samen 248 km afval

Twintig verenigingen en zeven scholen ruimen dit weekend zwerfvuil in Oudsbergen. In totaal worden er 248 kilometer wegbermen geruimd. De actie loopt dit hele weekend.

RDr

Zwerfvuil is jammer genoeg een problematiek die ook Oudsbergen treft. Het tast niet alleen het straatbeeld aan maar ook de opruiming ervan gaat gepaard met extra kosten. "Wij zijn heel blij dat in 10 verenigingen en 1 school de handen in elkaar slaan om maar liefst 115 km zwerfvuil te ruimen langs de wegen in Opglabbeek," zegt Anneleen Beckers, schepen van milieu Opglabbeek.

Uit onderzoek blijkt dat inwoners zich blauw ergeren aan rondslingerend zwerfvuil. Bovendien leidt afval tot een ernstige verstoring van onze fauna en flora. "In Meeuwen-Gruitrode zetten 10 verengingen en 6 scholen zich in om 133 km zwerfvuil te rapen. Dit kunnen wij als toekomstige fusiegemeente alleen maar toejuichen want samen pleiten wij voor een proper straatbeeld in Oudsbergen", weet Lode Ceyssens, burgemeester Meeuwen-Gruitrode.

StatiegeldalliantieOudsbergen heeft zich ondertussen aangesloten bij de statiegeldalliantie. Op die manier rekenen de gemeentebesturen van Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode er op om het rondslingerend zwerfvuil in het toekomstige Oudsbergen in te kunnen perken.

“In 2017 ruimden 840 Oudsbergenaren 340 km zwerfvuil op voor in totaal 2220 kg. Dat is gigantisch veel. Daarom pleiten we in Oudsbergen voor een structurele aanpak van het zwerfvuil. Wij staan achter de invoering van het statiegeld. Deze invoering zal ervoor zorgen dat het merendeel van de drankverpakkingen terug ingeleverd wordt en niet als zwerfvuil eindigt. Lege blikjes en PET-flessen krijgen opnieuw een waarde via het statiegeldsysteem waardoor ze minder achteloos weggegooid zullen worden", besluit Lode Ceyssens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer