Direct naar artikelinhoud

Het Binnenhof: 20 september

Uw politieke nieuwsbrief

Het Binnenhof: 20 september
Beeld anp/de volkskrant

Goedemiddag. Bij gebrek aan een missionair kabinet geen Algemene Politieke Beschouwingen vandaag. De Tweede Kamer probeert er niettemin het beste van te maken.

Intussen laat de staat het dossier Srebrenica niet rusten en kwam er zowaar een teken van politiek leven uit de Stadhouderskamer.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u natuurlijk ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen.

Het Binnenhof: 20 september
Beeld de Volkskrant

RECHTSZAAK VAN DE DAG
De staat versus de Moeders

Bijna 22 jaar na de massamoord werd het in juni door velen ontvangen als een Salomonsoordeel: ja, de Nederlandse staat is deels aansprakelijk voor de dood van 350 islamitische mannen, die op 13 juli 1995 tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië zijn afgevoerd uit de enclave Srebrenica. Maar nee, niet alle schuld ligt bij de Nederlandse militairen. Omdat deze moslimmannen 'ook zonder het handelen van Dutchbat in handen van de Bosnische Serviërs zouden zijn gevallen'.  

Aldus oordeelde het gerechtshof van Den Haag in de zaak die was aangespannen door de Moeders van Srebrenica. Omdat de Dutchbat-militairen 'onrechtmatig meewerkten' aan de evacuatie van de mannen, waarna zij vermoord werden door Bosnische Serviërs, moet Nederland deels de geleden schade van de nabestaanden vergoeden.

Dit tot groot ongenoegen van Defensie, dat altijd op het standpunt heeft gestaan dat de Nederlandse militairen alles hebben gedaan wat binnen hun macht lag. Het ging in juni al om een vonnis in hoger beroep, maar toch grijpt het kabinet vandaag de laatste strohalm aan om onder het oordeel uit te komen: de staat gaat in cassatie bij de Hoge Raad, de allerhoogste rechter.

Die zal de zaak niet opnieuw inhoudelijk behandelen, maar slechts onderzoeken of de wet door de rechters goed is toegepast en of zij hun uitspraak voldoende hebben gemotiveerd.

Het Binnenhof: 20 september
Beeld ap

DOORBRAAK VAN DE DAG
Rutte III regeert

Bij gebrek aan een missionair kabinet zijn de Algemene Politieke Beschouwingen afgeblazen. Of beter: even uitgesteld. Totdat er een nieuw kabinet is en ze kunnen worden samengevoegd met het debat over de regeringsverklaring. Wat normaalgesproken een van de interessantste politieke dagen van het jaar is, werd zodoende vandaag een dag als alle anderen.  

Op één ding na, want intussen zijn er wel volop signalen dat Mark Ruttes derde kabinet nu dan toch echt in aantocht is. Het sterkste signaal kwam aan vanmiddag: informateur Gerrit Zalm liet in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de formerende partijen ingrijpen in de stijging van het eigen risico in de zorgverzekering.  

Uit de dinsdag gepresenteerde begroting bleek nog dat dat risico volgend jaar opnieuw met 15 euro zou stijgen tot 400 euro per persoon. Dat is een automatische verhoging, omdat de zorgkosten ook volgend jaar verder blijven stijgen. Als niemand voor 1 oktober zou ingrijpen, was daar niets meer aan te doen.

Maar ziedaar: na 189 dagen formeren is het eerste coalitiebesluit van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dan toch een feit: het eigen risico blijft volgend jaar gelijk.

Het antwoord op de vraag wat er in de jaren daarna gebeurt, laat waarschijnlijk nog enkele weken op zich wachten.

Het Binnenhof: 20 september
Beeld anp

BURGERINITIATIEF
Een dier is geen ding  

Zo'n lege politieke agenda biedt wel kansen voor exotische alternatieven.  Eén debat in de plenaire zaal sprong er vandaag uit: het burgerinitiatief 'Een dier is geen ding'. Initiatiefnemer Jamie Jane Bosman begon in 2011, toen pas 17 jaar oud, met het inzamelen van handtekeningen. Eind 2014 had ze de vereiste 40.000 gehaald. Het duurde desondanks nog drie jaar voordat haar initiatief werd besproken in de Kamer.  

Haar voornaamste eis: dierenmishandeling moet voortaan strenger bestraft. Ze kreeg van alle partijen complimenten voor haar doorzettingsvermogen, maar concrete maatregelen leverde het debat niet op. Wel betoogden alle deelnemers hun liefde voor dieren. Minister Blok begon zijn verhaal met een citaat van Victor Hugo: 'Wie denkt dat dieren geen ziel hebben, heeft nog nooit een hond in de ogen gekeken.' De uitspraak prijkt op een magneetje op zijn koelkast, bekende hij.  

Sinds Bosman begon met haar petitie, is veel veranderd in de aanpak van dierenmishandeling, zeiden meerdere Kamerleden. In de Wet dieren is sindsdien opgenomen dat dieren een 'intrinsieke waarde' hebben. Een  houdverbod voor dierenbeulen is in de maak.

PVV'er Dion Graus raakte zo bevlogen door het onderwerp dat hij mens en dier door elkaar haalde en collega Femke Merel Arissen van de Partij voor de Dieren een 'zeemeermin' noemde. Hij had voor alle Kamerleden een bijnaam, verontschuldigde hij zich.

Minister Blok van Justitie, een zelfverklaard dierenliefhebber, zo bleek vandaag.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.