© Maurice Saenen

LG Mielen naar Voeren en Aken

Gepakt en gezakt , met fiets en regenpak, trok LG Mielen op 15 september richting Voerstreek. Het maanden van tevoren geplande programma voorzag in een goedgevulde driedaagse.

Maurice Saenen

"Als we rond 14.30 uur Moelingen, de meest westelijke van de zes Voergemeenten, naderen krijgen we een echte stortbui over ons heen. Niet meteen het entree waarop we hadden gehoopt. Maar iets later breekt de zon door en zitten we op onze fietsen richting Ternaaien naar het imposante sluizencomplex dat Maas en Albertkaaal verbindt. Een half uurtje later brengt het veerpont ons over de Maas naar Eijsden in Nederlands Limburg . Nog snel het kasteel van Eijsden bezoeken en verder langs rustige wegen terug naar onze tijdelijke thuis."

Goed ingepakt en voorzien van pillampen trekken zesentwintig fluojasjes in groepjes van vier of vijf 's avonds naar het centrum van Moelingen voor een dorpsspel. Simpel zijn de opdrachten niet. Het dorp zit vol dansende glimwormen.

"Zaterdag 16 september is Aken-dag. In een kleine anderhalf uur verkennen we het hart van de stad, de erfenis van Karel de Grote, de eerste Europeeër. Na de lunch bezoeken sommigen het stadhuis, anderen gaan shoppen (op zoek naar Printen of ander lekkers) of houden het bij een terrasje , nog anderen vleien zich neer in het gras van Elisengarten en drijven mee met de jazztonen van een Big Band. Afsluiten doen we met een bezoek aan de Dom.Terug in het hotel is er tijd voor ontspanning. Twee teams van vier spelen pétanque en ze spelen alsof hun leven ervan afhangt. Binnen in huis gaat het er wat rustiger aan toe : een aantal dames speelt UNO.'s Avonds regent het pijpenstelen; de BBQ staat onder een afdak en we eten binnen. Tegen 9 uur gaan we quizzen onder het motto : ken je land, je landgenoten en je medeleden landelijke Gildenaars. De sfeer zit goed."

Zondag 17 september. "Na het ontbijt inpakken en wegwezen. In de voormiddag gaat het per fiets van 's Gravenvoeren naar de forellenkwekerij bij de commanderij in Sint-Pieters-Voeren. De tocht wordt 'pittig' want behoorlijk heuvelachtig. We komen zonder kleerscheuren aan en laten ons in de kwekerij rondleiden door een begeesterde gids. Iets verder in de Cantarel zijn de tafels gedekt voor onze laatste lunch. Een voltreffer : de maaltijd, de gastvrijheid , de rust en het gezelschap.Daarna start een tweede fietstocht naar de Plank. Deze rit is van een ander kaliber : voor de niet e-fietsers is het afzien ! Maar de inspanningen worden beloond met een kilometers lange licht tot sterk dalende terugrit en een ijsje in 'het Bakhuis' . Tegen half vijf staan we weer aan de auto's en praten al over een volgende weekend."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer