Direct naar artikelinhoud

Tom Dumoulin met overmacht wereldkampioen tijdrijden

Tom Dumoulin is in het Noorse Bergen met overmacht wereldkampioen tijdrijden geworden. Op een regenachtig parcours zag hij af van de veelbesproken fietswissel, maar liet op de steile slotklim de concurrenten alsnog kansloos. Nummer twee, de Sloveen Primoz Roglic, had bijna een minuut achterstand. Chris Froome werd derde.

Tom Dumoulin met zijn medaille en regenboogtruiBeeld AFP

Het binnenkomen van Chris Froome, die anderhalve minuut eerder dan Tom Dumoulin was gestart, werd niet eens meer in beeld gebracht. De camera's volgden een oranje stip in een zee van blauwe regenjacks op de top van de berg Fløyen. Bijna haalde de winnaar van de Giro d'Italia de Britse winnaar van de Tour en Vuelta nog in op de korte slotklim.

Het verschil met de concurrenten was groter dan verwacht. Er was er een de beste. Veel beter dan de rest. Dumoulin, de eerste Nederlandse wereldkampioen tijdrijden bij de mannen. Gisteren won Annemiek van Vleuten al de wereldtitel bij de vrouwen.

Fietswissel

Het was aanvankelijk de tijdrit van de fietswissel. De 3,4 kilometer lange slotklim, met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1 procent, was te zwaar om hard op te kunnen fietsen met een zware, stijve tijdritfiets, dat was het idee. 

Op sociale media verschenen de afgelopen dagen filmpjes van renners die onhandig van hun tijdritfiets afklommen om op een normale fiets te springen. Wilco Kelderman wisselde ook en zette al vroeg de snelste tijd neer. Maar die bleef niet lang staan. Veel sneller dan de anderen, die niet van fiets wisselden, was Kelderman ook niet. 

Dumoulin besloot gisteren al gewoon door te rijden. 'Ik ben een van de weinige renners die goed kan klimmen met een tijdritfiets. Dit was zeker de beste keuze', aldus de Nederlander voor de camera's van Eurosport.

Tom DumoulinBeeld anp

Zilver telt niet

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro leverden Dumoulin nog een zilveren medaille op. Daar was Fabian Cancellara nog de winnaar in zijn laatste grote wedstrijd. Zilver was een teleurstelling. Zilver telt niet voor Dumoulin.

Hij begon als de grote favoriet aan de rit woensdag, ook omdat hij met zijn ploeg Sunweb zondag al verrassend wereldkampioen was geworden. 'Dat was zeker een grote verrassing. Vandaag was ik een van de topfavorieten. Maar dan is het misschien nog wel moeilijker om het waar te maken. Ik bleef kalm en had echt goede benen.'

Tegen de regen

Uiteindelijk werd niet Froome, maar de regen de belangrijkste tegenstander van Dumoulin. Het begon in de slotfase hard te regenen, waardoor hij geen risico meer kon nemen in de bochten. Rohan Dennis, een andere belangrijke uitdager, ging al vroeg onderuit.

Dumoulin: 'Zelfs bergop voelde ik de wielen van mijn tijdritfiets in iedere bocht weg glijden omdat het zo glad was. Maar goed, niet wisselen was toch de beste keuze. Vanavond een klein feestje, daarna weer focus.'

Focus op zondag. De wegwedstrijd. Want de honger van Dumoulin is nog niet gestild. Drie keer goud, waarom niet?

Twitter bericht wordt geladen...