Direct naar artikelinhoud
Theo Francken

Ecolo-jongeren beelden Francken af als Wehrmacht-soldaat: "Ik eis excuses"

Ecolo-jongeren beelden staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken af als nazi.Beeld rv

De jeugdafdeling van Ecolo, de Franstalige zusterpartij van Groen, heeft een opmerkelijk campagnebeeld online gezet. Daarin wordt staatssecretaris Theo Francken (N-VA) getoond als Wehrmacht-soldaat. De Ecolo-jongeren willen met het pamflet het beleid van Francken aanklagen. "Ik eis excuses", schrijft Francken op Twitter. Groen distantieert zich van de afbeelding, moederpartij Ecolo doet dat niet.

"Het geluid van laarzen is niet veraf. Hoe ver gaat de federale regering nog?", schrijft de jeugdafdeling van Ecolo bij het pamflet op Twitter. Daarmee wil de jongerenpartij het beleid van Francken aanvallen, die een delegatie van het Sudanese regime in ons land heeft ontvangen om te helpen bij de identificatie van de migranten in het Maximiliaanpark in Brussel. Daarop kwam eerder al kritiek omwille van de bedenkelijke reputatie van dat regime.

Twitter bericht wordt geladen...

Op het pamflet wordt Francken, die staatssecretaris is voor Asiel en Migratie, afgebeeld als Wehrmachtsoldaat, de troepen die voor nazi-Duitsland streden. Naast de afbeelding wordt hem de "confiscatie en plundering van persoonlijk bezit" verweten. Ook houden de Ecolo-jongeren hem verantwoordelijk voor "geplande invallen bij mannen, vrouwen en kinderen", en voor de "samenwerking met een president die beschuldigd wordt van een genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden".

"Vindt u dit nog normaal?"

Francken zelf retweette het pamflet op Twitter en richtte zich daarbij tot Ecolo, de moederpartij van de jongerenafdeling en Groen, dat samen in één fractie zetelt met de Franstalige groenen in de Kamer. "De Ecolo/Groen Kamerfractie plaatst zich hiermee buiten het politieke debat. Ik laat me niet criminaliseren. Ik eis excuses." In een andere tweet vraagt Francken aan Ecolo en Groen: "Steunt u dit? Vindt u dit nog normaal?" 

Groen is niet gediend met de actie van de Ecolo-jongeren. "Wij distantiëren ons hiervan", zegt federaal parlementslid Wouter De Vriendt. "Wij hebben een dergelijke karikatuur niet nodig om het beleid van Francken te bekritiseren." Groen was niet op voorhand ingelicht over de spotprent, zegt De Vriendt.

'Wij hebben een dergelijke karikatuur niet nodig om het beleid van Francken te bekritiseren'
Wouter De Vriendt (Groen)

Bij Ecolo is te horen dat de jongerenafdeling zelfstandig is. "Ze hebben hun editoriale en politieke lijn", zegt covoorzitter Zakia Khattabi aan Le Soir. "Wij zijn niet geconsulteerd en zouden dit niet op deze manier hebben gedaan. Maar de foto is in lijn met hun verontwaardiging."

'Wij zijn niet geconsulteerd en zouden dit niet op deze manier hebben gedaan. Maar de foto is in lijn met hun verontwaardiging'
Zakia Khattabi (Ecolo)

Vichy-regime

De liberale oud-minister Hervé Hasquin, historicus van opleiding en gewezen docent aan het ULB, had eerder vandaag al geopperd dat er een parallel is tussen de samenwerking met Soedan en de Tweede Wereldoorlog. "Ik geef toe dat het me doet denken aan wat er tijdens de oorlog is gebeurd. Dat is het Vichy-regime, dat van Pétain en Laval, die zich ontdeden van de Duitse joden die het naziregime waren ontvlucht en hen terug naar Hitler stuurden. En we weten wat ervan gekomen is." 

'We moeten onthouden wat er met mensen gebeurt wanneer ze teruggestuurd worden naar gehate, verachtelijke regimes'
Hervé Hasquin (MR)

Hasquin maande aan tot waakzaamheid: "We moeten onthouden wat er met mensen gebeurt wanneer ze teruggestuurd worden naar gehate, verachtelijke regimes."

Facebook weigert afbeelding

Ook op de Facebook-pagina van de jeugdafdeling van Ecolo werd het pamflet gepubliceerd, maar daar werd de afbeelding schijnbaar gecensureerd, zo blijkt uit een nieuwe post van de Ecolo-jongeren. "Onze post werd gecensureerd", zo staat te lezen bij een nieuwe, geblokte versie van het pamflet. "Nochtans geloven we dat de acties van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, die de grenzen van het extreme elke dag wat verder leggen, een democratische staat onwaardig zijn.

"Mocht Facebook even snel zijn bij racistische en homofobe publicaties die het web op dagelijkse basis overspoelen, zouden we niets ergers doen."