© AP

Washington Post beschuldigt Saoedi-Arabië van doofpotoperatie na dood Saudische journalist

De Washington Post weigert de uitleg te aanvaarden van Saudi-Arabië over de dood van haar columnist Jamal Khashoggi. De krant beschuldigt het koninkrijk van leugens en van een doofpotoperatie.

“De regering van Saudi-Arabië heeft schandelijk en herhaaldelijk de ene leugen na de andere verteld de voorbije drie weken, sinds Jamal Khashoggi verdwenen is in het consulaat in Istanboel”, zegt Fred Ryan, uitgever en CEO van de krant, in een persbericht.

“Zonder bewijs aan te leveren, en in contrast met al de beschikbare bewijzen, verwachten ze nu dat de wereld gelooft dat Jamal omkwam in een gevecht na een discussie. Dit is geen uitleg, dit is een doofpotoperatie.”

“President Trump, het Congres, en de leiders van de beschaafde wereld zouden verifieerbaar bewijs moeten eisen. De Saudi’s kunnen niet wegkomen met een gefabriceerde oplossing om hun gezicht te redden. De gruweldaad lijkt de opdracht van de hoogste niveaus van hun regering.”

Riyad gaf zaterdag voor het eerst toe dat Khashoggi omkwam in het consulaat, nadat hij er op 2 oktober was binnengestapt om documenten op te halen voor zijn aanstaande huwelijk. Eerder zei de Saudische regering dat hij het gebouw had verlaten en dat ze niet wist wat er met hem was gebeurd. Zaterdag beweerde Saudi-Arabië dat de 60-jarige man betrokken was bij een “handgemeen” en als gevolg daarvan overleed.

Canada, Frankrijk en Duitsland verheffen stem

Verschillende westerse landen laten zaterdagavond weten geen genoegen te nemen met de uitleg van Saudi-Arabië over de dood van Khashoggi. Duitsland dreigt zelfs met economische repercussies.

Canada noemde de uitleg van Saudi-Arabië “geloofwaardig noch samenhangend”. “We herhalen onze vraag naar een diepgravend onderzoek, in volle samenwerking met de Turkse autoriteiten”, zei minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland. Eerder had EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini al een grondig onderzoek geëist.

In Parijs stuurde minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian een apart persbericht uit waarin hij stelt dat de bevestiging van de dood van Jamal Khashoggi “een eerste stap” is om de waarheid te achterhalen. “Maar vele vragen blijven onbeantwoord. De verwachtingen zijn hoog, want onze beide landen zijn strategische bondgenoten, wat openhartigheid en transparantie vereist.”

VS-president Donald Trump herhaalde zaterdag dat ook hij meer uitleg verwacht van Saudi-Arabië, al acht hij het “mogelijk” dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman echt van niets wist. Trump overweegt nog steeds sancties, maar zegt tegelijk dat wapencontracten opzeggen “ons meer pijn zal doen dan hen”.

Duitsland gaat inmiddels wel een stap verder. “Er blijven zoveel vragen bestaan en ik kan me niet inbeelden dat er binnen de Duitse regering een positieve basis bestaat om wapenexport naar Saudi-Arabië goed te keuren”, zei buitenlandminister Heiko Maas zaterdagavond op de Duitse tv-zender ARD.

De diplomatieke druk neemt toe nadat de voorbije dagen in de Turkse pers nieuwe elementen zijn opgedoken die bezwarend zijn voor Saudi-Arabië. Khashoggi zou niet alleen vermoord zijn in het Turkse consulaat, maar ook gefolterd. Het onderzoek gaat inmiddels door. Zo wordt een groot bos in de buurt van Istanboel doorzocht. Ankara zegt dat het op termijn “alles” zal onthullen over het lot van de journalist.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER