© EPA-EFE

Pantserwagens beschermen kerstmarkten in Boedapest

Pantserwagens van de Hongaarse antiterreureenheid TEK moeten de kerstmarkten in Boedapest beschermen tegen mogelijke aanslagen.

De staatstelevisie toonde zondag beelden van de zwaar bewapende pantsers van het Russische type BTR-80 op het Vörösmarty-plein en in de omgeving van de Sint-Stefanusbasiliek in het centrum van de Hongaarse hoofdstad. “Doel van de maatregel is om met een demonstratie van onze sterkte ook het veiligheidsgevoel van de bevolking in huidige tijden te verbeteren”, klinkt het in een communiqué van Binnenlandse Zaken.

Een televisiereporter berichtte dat toeristen selfies maken van het krijgshaftig vertoon. Zelfs voor buitenlandse bezoekers is de aanblik van pantservoertuigen middenin een grootstad “ongewoon”. Het risico op aanslagen in Hongarije wordt als erg klein ingeschaald. Het land heeft praktisch geen vluchtelingen met mogelijke islamitische achtergrond en asielzoekers worden geweerd. Critici noemen de operatie dan ook een onnodige machtsdemonstratie van de nationalistische premier Viktor Orban. “Orbans idiote propaganda in volle pracht”, tweette de bekende journalist Janos Szeky. “Vrolijke toeristen maken selfies”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer