© Gil Plaquet

Honderden boekendragers gezocht om bibliotheek feestelijk te openen

De stad zoekt honderden Mechelaars om op zaterdag 31 augustus symbolisch de laatste boeken van de oude naar de nieuwe bibliotheek in Het Predikheren te verhuizen. Ondertussen zijn in het voormalige klooster, dat op indrukwekkende wijze werd verbouwd, de laatste voorbereidingen bezig voor de grote opening dat weekend.

Sven Van Haezendonck

In het voormalige 17de-eeuwse Predikherenklooster in de Goswin de Stassartstraat is woensdag het nieuwe logo van Het Predikheren voorgesteld: een P met de vorm van de kloosterkerk in verwerkt en daaronder een baseline. “Het moet zorgen voor een sterke herkenbaarheid van de site. Het grafisch element moest een tikkeltje eigenzinnig en gedurfd zijn, maar tegelijk ook een toegankelijke, open en ongedwongen sfeer uitstralen”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

© Gil Plaquet

100.000 boeken

Begin juli start de stad met de verhuizing van de eerste boeken vanuit de huidige bibliotheek in de Moensstraat. Daarvoor schakelt ze een gespecialiseerd bedrijf in. “We hadden eerst het idee om dat met een stoet van Mechelaars te doen die alle boeken van het ene gebouw naar de andere dragen, maar dat bleek praktisch niet haalbaar”, vertelt schepen Siffer. Al heeft de stad Mechelen aan dat voornemen deels vastgehouden voor het grote openingsweekend van 31 augustus en 1 september.

De stad organiseert op zaterdag 31 augustus een literaire volkse parade, die om 17u start in de Moensstraat en om 19u eindigt in de nieuwe bibliotheek. Iedereen die meestapt draagt een boek en tussendoor wordt er gezamenlijk voorgelezen. “Zodat er in heel de stad een gezellig gezoem ontstaat”, klinkt het. De parade passeert langs verschillende culturele haltes waar woord en beeld centraal staan. De Mechelse majorettes marcheren mee en onderweg klimmen woordkunstenaars op ladders om pamfletten en teksten te delen met het publiek.

Wie er graag bij wil zijn, schrijft zich in via de nieuwe website van de bibliotheek. Dat kan zowel als individu als door deel te nemen met een vereniging. “Deze symbolische verhuis is pas een succes als vele Mechelaars, klein en groot, oud en jong hun steentje bijdragen. Hopelijk stappen we met honderden deelnemers de geschiedenis in. Op zondag 1 september kunnen de bezoekers kennismaken met het DNA van de nieuwe bibliotheek. Het programma is volop in ontwikkeling”, geeft Björn Siffer aan.

Monumentale stille ruimte

Kennismaken met het DNA doen de Mechelaars sowieso, want hun nieuwe bibliotheek ademt een rijke geschiedenis uit. Wie er vandaag binnenwandelt, kan zich nauwelijks nog voorstellen dat het gebouw gedurende vele decennia stond te verkommeren. Het klooster heeft dan wel een nieuwe toekomst gekregen, de sporen die het verleden heeft nagelaten, zijn duidelijk nog te zien. Zoals in de kloosterbibliotheek, waar de architecten er bewust voor opteerden om het stucwerk niet in ere te herstellen. “Het maakt deze monumentale stille ruimte tot een van de mooiste in onze bibliotheek”, zegt coördinator Roel Van den Bril.

© Gil Plaquet

Sterk geautomatiseerd

Ondertussen is Het Predikheren na een investering van 24 miljoen euro zo goed als klaar. “We moeten de laatste details nog afwerken en de komende maanden gaan we gebruiken om alles goed te testen, zoals bijvoorbeeld de ICT. Zodanig dat we een gerodeerde machine zijn tegen 1 september”, legt Siffer uit. Zo beschikt Het Predikheren aan de buitenzijde van het gebouw over een intelligente brievenbus om boeken in te leveren. In de bibliotheek zelf worden boeken automatisch gescand als je ze aan de balie in het rek plaatst. Lezers kunnen uit dat rek van net gelezen boeken ook werk ontlenen, wat overigens erg populair is.

www.hetpredikheren.be