© gvh

Nooit meer kamperen aan school

Het kamperen aan Temsese schoolpoorten is verleden tijd. Vanaf volgend jaar gebeuren alle nieuwe inschrijvingen voor lagere en middelbare scholen via een digitaal platform.

Mattias Goossens

De lagere en middelbare scholen van Temse stappen volgend jaar over op een digitaal inschrijvingsplatform. Dat moet komaf maken met de kampeerproblematiek. Eerder dit jaar vroegen heel wat ouders nog om zo’n systeem in te voeren, nadat er dagen gekampeerd werd aan twee lagere scholen in Velle en Tielrode.

“De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt waarbij alle scholen met capaciteitsproblemen verplicht moeten overschakelen naar een online aanmeldsysteem. Die regelgeving heeft alle scholen in onze gemeente overtuigd om over te schakelen op zo’n systeem”, zegt schepen van Onderwijs Geert Vandersickel (N-VA).

Tijdlijn

“We hebben meteen ook een tijdlijn vastgelegd. Aanmelden gebeurt in het basisonderwijs vanaf 1 maart 2019 en uiterlijk op 29 maart 2019. De volgorde van aanmelden is niet belangrijk. De toewijzing gebeurt op basis van de vooropgestelde criteria, namelijk voorkeur en afstand. Kamperen is dus niet meer nodig.”

Het inschrijven zelf kan in het basisonderwijs tussen 6 en 24 mei 2019. “Daardoor hebben ouders en leerlingen bij de effectieve inschrijving al een goed zicht op de mogelijkheden en krijgen zij meer tijd om verschillende scholen te bezoeken”, zegt Vander­sickel. “Door met één startdatum te werken voor de inschrijvingen en die centraal te registreren, worden ook dubbele inschrijvingen vermeden. Mensen moeten hun kinderen eerst aanmelden voor ze kunnen inschrijven en het systeem geldt voor alle nieuwe leerlingen en zij die van school veranderen. De procedure voor het secundair onderwijs is gelijkaardig, met als startdatum 1 april 2019.”

Niet met smartphone

Het hele systeem draait op het platform v-ICT-or, dat alleen bereikbaar is via een computer en niet met een smartphone. “Als gemeente willen we onze inwoners hierin ondersteunen en helpen bij het aanmelden. Daarom wordt in enkele aanmeldingssessies voorzien. Concrete data zijn te vinden in de informatiebrochure en op de website.”

Meer informatie over het nieuwe systeem op www.naarschoolintemse.be